SkolKRIS på RIKTIGT

Mitt äldsta barn föddes i början av 90-talet. Han är samtida med den förra finanskrisen. Hela hans skolgång har kantats av nedskärningarna inom förskola och skola. Han hade knappt börjat på förskolan innan den blev nedläggningshotad. Det avvärjdes (och nu i dagarna byggs förskolan ut för andra gången i ordningen). Men barngrupperna blev större och personaltätheten mindre. Sedan var det skolan. VARJE ÅR i MÅNGA ÅR  var det någon slags kris. Engagerade föräldrar kämpade för att stoppa eller mildra aviserade eller redan beslutade förändringar (läs försämringar) av verksamheten; beslut som alltid tagits av ekonomiska, inte pedagogiska, orsaker. Rektorer blev syndabockar då de inte kunde hålla en budget som inte var möjlig att hålla. 

De nedskärningar som 90-talskrisen medförde har skolan  inte kompenserats för, personaltätheten har trots ekonomiska satsningar ännu  inte återgått till samma nivå som1992 (läs här). Och nu är det dags för nya nedskärningar, 1300 lärare är hittills varslade. Konsekvenserna låter redan höra från sig, färre lärare, större klasser, i klarspråk försämrad undervisning. 

Lärarförbundet kräver att barnen inte ska vara de som betalar för krisen – läs om deras kampanj här. De har också startat ett upprop på Facebook

Samtidigt skriver Fredrik Svensson om hur USA ska storsatsa på skolan. USA:s utbildningssystem mobiliserar för att möta framtiden. Sverige lägger sig i stället platt fall: Sveriges elever behöver varken datorer (se Fredrikbloggen och Freon) eller tillräckligt med lärare;  lärare som är förutsättningen för NO-laborationer i halvklass, eller fullgod undervisning för alla, även för dem som inte har det lätt för sig. 

Mitt äldsta barn, årsbarn med den förra finanskrisen, och hans kamrater går i en gymnasieklass med 34 elever. Nästa år tar de studenten. Väl rustade? Av den skolgång som kantats och kantas av nedskärningar i skolan? Jag tvivlar. Några, ja, men långt ifrån alla. Mitt i en ny finanskris möter de arbetsmarknaden, eller en fortsatt skolgång där intagningspoängen till högskolan höjs 2010 samtidigt som Komvux inte längre erbjuder samma chanser till att läsa upp betyg, samma chans för alla till det livslånga lärandet. Har den svenska skolan rustat 90-talskrisens skolbarn väl för livet? Hur kommer den att rusta kommande generationer? 

Den svenska skolans kris har diskuterats i många år nu. Nu är den här på riktigt. 

 

Men den skulle inte behöva vara det …

Comments
3 Responses to “SkolKRIS på RIKTIGT”
  1. annemarie skriver:

    Vi ser inte utanför vårt lands skolgränser… vilket vi måste göra, samtidigt har varje unge rätt att få en värdig dag i skolan, det blåser så kallt runt skolpolitik och skolverklighet, läraryrket prövas hårt… för att inte tala om hur hårt eleverna prövas. Anne-Marie

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Se även: Metabolism […]

  2. […] SkolKRIS på RIKTIGT […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: