Pinker om nya medier och hjärnan

Hjärnan

Bild från perpetualplum och Flickr. CCA-licens.

En kollega sa till mig att psykologiprofessorn Steven Pinker var en av Chomskys lärjungar eller arvtagare eller hur det nu var. För mig är han en ny bekantskap, en trevlig sådan hoppas jag, eftersom jag köpte hans bok Ett oskrivet blad och andra myter om människans natur efter att bara ha läst en av hans artiklar. Den heter ”Tacka Twitter” på svenska och publicerades i DN den 17/6-10 men finns inte på nätet. Som tur var hittade jag originalversionen ”Mind Over Mass Media” på New York Times hemsida. Den är mycket läsvärd.

Pinker menar att vi blir mycket smartare av de nya medierna och att allt prat om att vi bara skummar igenom information och inte når den djupa kunskapen bara är moralpanik. Samma moralpanik som dykt upp vid lanseringen av varje nytt medium eller medieform. Han skriver:

Och gnäll inte på Powerpoint eller Google om du vill skärpa ditt intellekt. Att reflektera på djupet, undersöka något i grunden och resonera strikt logiskt har aldrig fallit sig naturligt för någon. Sådana färdigheter måste förvärvas vid universitet och ständigt underhållas av analys, kritik och debatt.

Det forskning visar är att om man uför en viss syssla många gånger så blir hjärnan bra på att utföra den. ”Man blir inte duktigare i matematik av att syssla med musik […] och blir inte intelligentare av knep och knåp-lekar”. Det är så enkelt som att om man väljer att fördjupa sig inom ett område så kommer man att bli bättre på det. Problemet ligger inte i medierna i sig, utan att vi människor blir distraherade. Det kan man enkelt lösa genom att stänga av, inte logga in eller gå ut ur rummet. Den enorma massan av information som finns i världen är för stor för att vi ska kunna sålla bland den och ta den till oss. Tekniken behövs för att vi ska kunna hantera mängden information. På så sätt hjälper den oss att bli smartare.

Här finns fler artiklar från New York Times om intelligens.

Comments
2 Responses to “Pinker om nya medier och hjärnan”
  1. Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my web site =). We will have a link alternate contract among us!

  2. More Info skriver:

    Thank you so much for providing individuals with remarkably pleasant chance to read critical reviews from this site. It is always very excellent and packed with a good time for me personally and my office co-workers to search the blog more than three times in one week to read the latest stuff you have. And lastly, I’m just at all times fascinated considering the awesome tricks served by you. Selected 3 facts in this post are in fact the simplest I’ve ever had.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: