om metabolism

Metabolism är omsättningen av ämnen i skeendet.

Tankesmedjan Metabolism är en mötesplats för tre lärare i Stockholm och våra läsare. Bloggen påverkas av allt sådant vi stöter på i vår vardag, vilket i sin tur inte sällan är kopplat till de ämnen vi har poäng i: engelska, etnologi, genusvetenskap, kultur och migration, samhällskunskap, svenska, media samt utbildningsvetenskap.

Metabolism var ursprungligen en helt liten intern rörelse som, med glimten i ögat, hyllade de substanslösa formuleringarna och hade en speciell förkärlek för

* knepiga ord
* register
* litteratur
* annat som vecklar in livet i en vacker liten ask

När vi sedan började blogga, då skrev vi om alla möjliga slags ”ämnen som omsattes i skeendet” men numera försöker vi begränsa oss till det som rör skola och utbildning samt litteratur. Inte för att vi alltid lyckas.

Vill du nå oss direkt så maila Metabolism på metabolist[fnirgel]gmail.com!

Vi finns också på Twitter, leta efter metabolisterna.

Vi blir glada om du lämnar en kommentar!

/Monica, Lina, Janis

Comments
13 Responses to “om metabolism”
 1. Hej – jag tänker gärna tillsammans med er. Ska återkomma lite oftare. Lycka till

  Anne-Marie Körling
  http://www.annemariekorling.blogg.se

 2. Janis skriver:

  Hej, vad roligt att du tittade in! För närvarande är vi lite lågproducerande, men du kanske hittar gamla inlägg att fundera över! Blogginlägg har en tendens att ses som färskvara, men det är ju synd, tycker jag!

  TIll mina metabolist-kollegor: Titta in på Ann-Maries blogg, jag lovar att ni blir inspirerade!

  /Janis

 3. Martin Sandberg skriver:

  Hej! Jag försöker dra igång ett debattforum för svensklärarföreningen, och blev tipsad av Anne-Marie om denna sida (hon sitter med i redaktionskommittén för vår tidning Svenskläraren), för att se hur man gör. Enormt imponerande sida, så snygg, så trevligt tilltal.

  Jag har två problem som ni kanske kan hjälpa mig med (jag är jättesnäll själv). Hur får ni det att funka med tre redaktionsmedlemmar? Jag har hittills skrivit nästan allt själv, men tycker det blir för ensidigt, och vill gärna ha en liknande lösning som ni har. Hur har ni arrangerat det?

  Andra frågan: ni pluggar fortfarande, och det är ju just sådana som er som Svensklärarföreningen vill komma i kontakt med. Men jag känner att vi famlar lite. För att få in folk på bloggen är det skolpolitik som gäller. Men det kanske inte är det som lockar studenter mest. Vad vill man egentligen ha på en sida som svensklärarföreningen?

  Jag är gymnasielärare i svensk och historia i Uddevalla. Skulle ni behöva hjälp med något… Jag hoppas att det går bra att jag lägger en länk hit på bloggen. Gör det det?

  Må gott ”Tacksam för svar”

 4. Janis skriver:

  Hej, Martin! Vad roligt att du gillar vår blogg!
  Vi har faktiskt inte haft några större problem att fungera ihop, vi träffades under en kurs och hade mycket gemensamt i vår syn på skolan och svenskämnet – utan samsynen hade vi nog inte ”hittat på” bloggen. Vårt största problem är nog tidsbristen; att vi inte hinner träffas så mycket och inte hinner förverkliga alla idéer vi har.
  Debattforum låter mycket intressant! Spontant tänker jag på hur man som enskild lärare konstruerar svenskämnet som ett ämne vårt att diskutera, men det finns förstås MASSOR av intressanta frågor (eftersom svenskämnet är så oootroligt intressant och kul!)
  Självklart är det OK att du länkar till oss, det blir vi bara tacksamma för!
  Vi kan väl prata mer igen: om du mejlar oss på metabolist@gmail.com så får vi direktkontakt och kan svara närmare på dina frågor, och diskutera mer!
  /Janis

 5. Martin Sandberg skriver:

  Tack för svar och kommentar Janis! Jag svarar på mailen, det kanske är lättare?

  Må gott, Martin

 6. Mia Ankarvall skriver:

  ”Vecklar in livet i en vacker ask”? Skön formulering, och där fattar jag varför folk blir ilskna ibland. Jag saknar tålamod att sitta och titta på ytan. 😀

  /Mia

 7. Birgitta skriver:

  Hej!

  Jag hittade er sida när jag sökte efter information om gymnasieskolor och program. Jag tycker er sida har varit till stor hjälp för mig, och ville tacka för att ni uppdaterar den med så bra information och användbara länkar.

  Jag arbetar som Studie- och yrkesvägledare på en högstadieskola och letar alltid efter bra Internetsidor som hjälper ungdomarna att hitta den information de behöver inför gymnasievalet. Jag skulle vilja rekommendera en informationskälla som ni kanske vill föreslå för era besökare, http://www.gymnasium.se är en söktjänst för gymnasieskolor i Sverige och även utomlands. Sidan hade väldigt bra information kring gymnasiestudier i allmänhet och lite roliga funktioner för ungdomarna. Jag finner sidan mycket användbar!

  Med vänliga hälsningar,
  Birgitta Hansson

  Användbara funktioner:
  Räkna ut ditt meritvärde
  Utbildningstest
  Läs elevernas recensioner om sina gymnasieskolor
  Elever bloggar om sin gymnasieskola
  Diskutera gymnasiet i Gymnasium.se’s forum

 8. Knut Lindelöf skriver:

  Kul med unga lärare som samtalar. Och intresserar sig för skolans möjligheter och problem. Har rätt mycket om skolan på min blogg efter ett långt arbetsliv i skolan. Välkommen till http://www.lindelof.nu. Bilden på de färgade killarna med svenska flaggmössor har jag tagit på den skola jag jobbade på i Uppsala.

 9. Frank R skriver:

  Greetings from Australia. Thanks for the useful content. I’m doing a project at school and your stuff was quite useful. Thanks for sharing 🙂

 10. Mariald skriver:

  Hej Metabolisterna!
  Vi på tidningen Alfa tycker att det är jättekul att läsa er och vi är nyfikna på det ni gör.
  Tipsa oss gärna om sånt ni vill att vi skriver om.
  Läs gärna Alfa och tyck till. Vi vill ju vara till för er lärare,
  som har världens viktigaste jobb!

  Vänligaste hälsningar,
  @MariaLD
  https://www.facebook.com/TidningenAlfa
  http://www.lararnasnyheter.se/alfa

 11. Anonym skriver:

  Vilken guldgruva av tankar, idéer och kompetens!
  kerstinht@live.se

 12. Anonym skriver:

  Hej, Skolvärlden här!! Kan man få kontakt med Monica, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: