Nationella prov: Hur gör man?

Is this a Club or or Exam Hall?

"Is this a Club or or Exam Hall?" av davidhc vi Flickr.com. CC-by.

Okej. På torsdag är det nationella prov i Svenska B och Svenska som andraspråk B för landets gymnasieelever.

Det är mitt första nationella prov som lärare. Jag inser att jag inte har någon koll på hur det här går till. Jag läser i lärarhandledningen som jag fått. Jag blir inte nöjd. Där finns regler, men inte alla regler.

Så Skolverket, nu undrar jag:
Vad får jag  och vad får jag inte göra?
Var står det vad jag får och inte får göra?

Inför den muntliga delen förstår jag att vi kan jobba med retorik. Vi kan titta på tal, diskutera hur man lägger upp tal. Vi kan prata om olika infallsvinklar och jag kan se till så att alla förstår era instruktioner. Men får jag läsa deras tal innan de ska hålla dem? Får jag diskutera deras tal med dem?

I lärarinformationen står det: ”Förberedelserna kan äga rum under lektionstid men arbetet kan även ges som hemuppgift.” (s. 7) I stycket ovan står det: ”Om läraren får eleven pm i god tid före framträdandet och då ser att eleven helt missuppfattat ämnet eller inte uppgivit sina källor kan det vara rimligt att läraren påpekar detta, dock utan att ge direkta anvisningar.” Okej, här antyds det att jag inte får lägga mig i allt för mycket. Samtidigt får jag låta dem skriva sina tal under lektionstid. Men får jag svara på frågor av typen ”Är det här en bra inledning?” eller ”Finns det någon röd tråd?”?

När jag frågade en kollega om vad som räknas som hjälp och vad som räknas som fusk tittade hon på mig som om jag var dum i huvudet. För henne var det självklart att det nationella provet görs av eleverna utan någon som helst inblandning från läraren, mer än att man jobbar med förberedelser. Men hur har hon fått veta det? HUR?
För det kan väl inte vara så att kunskapen om de nationella proven förs vidare muntligt från lärare till lärare?

I nuläget är jag beredd att tro det eftersom jag tycker att Skolverkets instruktioner utelämnar viktiga delar. Det är också möjligt att det är jag som är korkad, att jag ändå borde förstå exakt hur mycket vi kan jobba med de nationella proven utan att det ska behöva stå ”Läraren får inte ta del av elevernas tal innan framträdandet. Läraren får inte komma med anvisningar för hur talet ska gå till.” Visst, så kan det vara, men hellre för mycket information än för lite.

På Skolverkets sidor med frågor och svar, 1 och 2, får jag ingen hjälp.
Uppsala Universiets hemsida hänvisas jag till Skolverkets frågor och svar. Där finns dock raden: ”Här får eleverna bearbeta temat och redovisa sin förmåga till självständigt arbete och förberett tal.” Här kan jag gissa att självständigt arbete betyder ”håll dig undan för helvete, Monica!”. Men det står inte uttalat.

Om vi nu ska ha nationella prov, kära Skolverket, så se till så att det finns tydliga regler. Det är viktigt för likvärdighetens skull. Det är också viktigt för alla oss som inte är så mottagliga för lärares muntliga traditioner och som inte utvecklar dold lärarkunskap i samma takt som superpedagogerna. Jag vill göra rätt, men det blir svårt om jag inte vet vad rätt är.

Comments
One Response to “Nationella prov: Hur gör man?”
  1. Inte kul skriver:

    Värre för oss elever som ska göra provet kan jag säga -.-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: