Till Liz: Ska du bli lärare?

skolbänkFörst och främst: Hej! Vad kul att du hittat hit. Nu till dina frågor:

Du skriver att du är osäker på om du ska välja läraryrket för att omgivningens syn inte är så positiv. Då tänker jag så här: Är det du som ska jobba som lärare eller omgivningen? Vad vill du själv?

Angående att läraryrket inte är en bred utbildning. Nej, det är den nog inte. Men det är å andra sidan inte biokemist eller bilmekaniker heller. Hela poängen med en utbildning är inte att man ska bli bra på allt, utan att man ska bli jättebra på något. Ser du skillnaden? Gymnasiet ger en bred utbildning, så den har du redan (gissar jag). Och lönebilden… Man skulle ju kunna tänka sig att lärarlönerna i Sverige är så låga i förhållande till resten av Europa för att staten vill försäkra sig om att det inte är några pengahungriga karriärister som söker. Lönen beror på din kompetens i kombination med vilken kommun du jobbar i. För mig spelade inte lönen någon roll. Jag ville bli lärare. Punkt slut. Men om du bara vill ha ett jobb som ger dig lön och mat på bordet så råder jag dig till att inte bli lärare. Då har du roligare i en kassa någonstans. Eller som bilmekaniker.

Jag vet inte om du kommer att orka jobba som lärare hela livet. Jag vet inte om jag, eller någon annan av de lärare jag känner kommer att göra det. En idé är att du, innan du söker och börjar gå en lärarutbildning, vikarierar. Om du efter att ha varit vikarie i några veckor eller månader fortfarande tycker om skolan, och tror på skolan som idé och verksamhet så är det bara att köra på. Men jag kan inte lova dig att det blir bra vad du än väljer.

Din uppfattning om den kritik som finns mot lärarutbildningen stämmer delvis. Lärarutbildningen får JÄTTEMYCKET kritik i medier. Och om du går på kalas och säger att du pluggar till lärare så är det alltid någon som kommer att säga åt dig att välja något annat yrke. Vill du verkligen bli lärare så är det bara att stå på sig.

Själv gick jag på Södertörns högskola. Ibland var det jättedåligt, ibland var det fantastiskt bra. Om du får en bra utbildning hänger väldigt mycket på hur du är som person, inte på högskolan. Jag tror att de flesta lärarutbildningarna i Sverige håller en bra kvalitet. Och de flesta studenter håller också en bra kvalitet.

Du skriver att du varit på eftis. Tänk på att eftis är en verksamhet som pågår i skolan, men den har inte med läraryrket att göra. Det är en fritidsverksamhet och det skiljer sig från skolverksamhet på olika sätt. Elever som hatar skolan kan älska eftis. Du trivdes i en 2:a – var det för att barnen var söta och gulliga eller för att du såg dina egna möjligheter att påverka och vara en positiv förebild för någon annan? Det finns ju så klart mellanting och andra alternativ, men jag vill få igång dina och mina medbloggares tankar (hjälp mig lite nu hörni!). Barn och unga är inte alltid söta och mysiga. Ibland är de arga och aggressiva. Ibland är de elaka och okänsliga.

Det är inte meningen att skriva dig på näsan, och jag hoppas att du inte uppfattar mig som dryg. Men det intryck jag får av dina frågor är att du är väldigt osäker på om och i så fall varför du ska välja läraryrket. Mitt råd är: välj inte läraryrket om du inte är helt säker på att det verkar roligt, givande och utvecklande.

Nackdelar: du jobbar oftast ensam. Ibland är arbetslagen dåligt organiserade. Ibland saknar skolorna utrustning och pengar. Ibland är klasserna för stora. Ibland får du undervisa i ämnen där du saknar kompetens. Ibland blir du förolämpad och förödmjukad. När all din planering går åt skogen. När skrivbordet är så fullt av pappershögar att du inte ens kan jobba vid det. (Läs kategorierna Vikarien och Ny som lärare.)

Det finns fördelar också: när man når fram till en elev, när de vågar komma fram och prata med en. När de blir glada när du kommer in i rummet, när de lyckas med sina studier, när arbetslaget pratar pedagogik på ett vettigt sätt och inte fastnar i listor på frånvarande elever. När lektioner fungerar och du ler när du låser klassrummet.

Fundera och vikariera. Det är mina råd. Och fråga lärare (precis som du gjort). Du kan få ett boktips också: Att vara lärare av Anne-Marie Kveli (1994, ISBN:9144461313). Den kanske finns på ditt bibliotek.

Hoppas att jag varit lite till hjälp. Och en sak till, om du tycker att det är jobbigt och tråkigt att läsa långa texter ska du kanske inte bli lärare.

Monica

Comments
3 Responses to “Till Liz: Ska du bli lärare?”
  1. Morrica skriver:

    Monica, utmärkt sammanfattning – jag skulle vilja lägga till en sak: även om barnen är gulliga och rara och trevliga så har de föräldrar, och som lärare måste man vara beredd på att bli attackerad från det hållet också. Föräldrar tycker ofta att just deras barn bör få extra uppmärksamhet och förståelse, att det sällan är just deras barns fel att deras barn slog ett annat barn, att det sällan eller aldrig är just deras barn som gjort något alls, även om man som lärare sett det med egna ögon. Föräldrar kan vara hur trevliga som helst, de kan vara hjälpsamma och snälla och glada och förstående, och föräldrar kan förefalla vara djävulens avföda, ursäkta språket, fruktansvärda, krävande, högfärdiga, oförskämda och rent av hotfulla.

    Det bör man också vara beredd på. Berättar man om det på lärarutbildningarna, tro?

  2. Janis skriver:

    Nej, det får man upptäcka själv, Morrica! 😉

    Välj inte läraryrket om du inte gillar barn/ungdomar, är Monicas viktigaste råd! Eller om du bara gillar snälla, välartade, tysta barn och ungdomar och känner att du skulle vilja köra ut halva klassen första gången du besöker dem, för att de låter för mycket!
    Som nyexad och frustrerad över att läraryrket är så fullt av saker att göra som inte hör till det pedagogiska, mer än vad som är rimligt, vore det ohållbart om inte tiden med eleverna var den stora behållningen av yrket! Du behöver inte älska dem alla, men vara intresserad och respektera dem.
    /Janis
    /Janis

  3. Jan E skriver:

    Tänk inte ens tanken! Det finns inget yrke som är så nedvärderat och föraktat som lärarens. Läs något annat istället. Dagens ungar är inte värda utbildade lärare…

Lämna en kommentar