Uppmuntran

picasaweb-google-com-jpg

”Det är studierna som skall uppmuntras under studietiden, inte arbete”, skriver Monika på Lektorio, och fortsätter: ”Tänk om man på ett jobb skulle resonera likadant. Uppmuntra annat istället för det man är anställd till att utföra. Men visst är det bra att fribelopptaket höjs med tanke på att många måste arbeta under sommaren. Bättre för de flesta studenter skulle vara om studiemedlen höjdes radikalt istället.”

Själv instämmer jag med Monika, och tillägger: Jag har många gånger undrat hur mycket bättre studierna skulle ha blivit om alla studenter enbart fokuserade helt på studierna i stället för att klämma in studierna mellan extrajobbandet. Hur mycket skulle inte det ha kunnat tillföra seminariediskussionerna? Och eftersom det är lärare vi ska bli undrar jag om inte många fler diskussioner om lärande, kunskap, pedagogik och didaktik, konflikthantering och betygsbedömning skulle ha gjort oss till bra mycket bättre blivande lärare än vad kassajobben eller  serveringsjobben eventuellt bidragit till?

Att det inte går att leva på stor fot med studiemedel har några politiker upplevt – räddningen för en av dem var extraknäcket i ICA-affären.

”Att jobba extra är inte ett måste, men något som ska uppmuntras”, säger Ella Bohlin (kd) (i SvD:s artikel som ni hittar en länk till i Monikas inlägg enligt ovan). ”Det är helt förenligt med regeringens arbetslinje”.

Själv säger jag: Att nu gör sig lågkonjunkturen påmind även för mig då mitt extrajobb – som visst är ett måste! Ja, rent utav räddningen – verkar vara på väg bort, helt eller delvis. Det är inte förenligt med regeringens arbetslinje, sorry, regeringen, men jag vet inte om det är uppmuntran att jobba jag behöver  –   jag behöver mer ett jobb. Eller höjt studiemedel. För det handlar ju till syvende och sist om pengar, precis som allt här i världen.

Att jag inte har en timme schemalagd i januari tänker jag försöka att inte oroa mig för förrän lönen uteblir i februari. Jag ska passa på att njuta av lyxen av att vara ledig på helgerna. Kanske kommer jag ut ur min koma, som möjligen beror på C-uppsatsskrivandet, men kanske också av att jag arbetat mer eller mindre varje helg året runt. Jag försöker muntra upp mig,  som ni ser. Every cloud has a silver lining! Så! Nu är jag muntrad upp!

Comments
One Response to “Uppmuntran”
  1. Monika skriver:

    Hej och tack för länkningen!
    Det är inte alls omöjligt att seminarierna skulle bli mer lärorika om ni studenter verkligen hade möjlighet att fokusera på studierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: