Lucka nr 16

Annons

Skolministern möter Leffe, Ubbe, Lasse, Palle och Steffe

Skolministern hade knappt lyckas falla ur ledet med de entusiastiska men osannolika olycksfalls-kalkylerande mattelärarna innan han fann sig indragen i en annan samling av korridorvandrande skolpersonal. Till skillnad från de tidigare stimmen där lärarna bar pärmar och var ungefär lika långa som Skolministern själv tyckte han sig nu vara omgärdad av knän och armbågar, jeans och snusdoft.
– Gick det bra igår, Leffe?
– Jorå, vi snackade ett tag och då fattade han varför jag bar ut honom från klassrummet. Kastar man grejer så åker man ut, inget snack.
– Det är ju då dom fattar att man bryr sig, Steffe. Det är samma sak med min. Jag har koll på honom hela tiden och det vet han om, va. Och då vet han också att jag inte viker mig en tum, inte en tum.
– Så fort dom gör nåt så kliver jag in, det gör ju inte lärarna. När lärarna säger till min så har han hållit på och stört dom andra hur länge som helst. Det funkar ju inte, asså.
– Det är hårt mot hårt. Det är ju det dom behöver. Nån som säger ifrån.
Skolministern visste inte vad han skulle tro. Vilka var dessa bjässar? Vllka var “dom” som de pratade om? Skolministern lyckades utröna några namn medan han knuffades runt mellan männen. Han med den blårutiga kortärmade skjortan hette Leffe, han med bootsen hette Ubbe, han med en snusdosa i varje bakficka hette Lasse, mannen med hästsvans och begynnande flint hette Palle. Steffe hade en tjock silverkedja runt halsen.
– Du vet, ibland skriker jag rätt ut över klassrummet och då ser han ut som han ska skita på sig, men då slutar han.
– Jag brukar fråga honom hur han tror att det funkar sen när han får jobb. “Tror du att man kan hålla på och störa och stöka då, eller? Nä, nä…” Du vet, dom har ju ingen aning.
– Hur skulle lektionerna se ut om vi inte var här? Dom skulle ju riva hela stället.

Comments
2 Responses to “Lucka nr 16”
  1. Jan Lenander skriver:

    Jag tänker på principen ”ont ska med ont fördrivas” medan jag andas in snusdoften och hör basrösten. Det är ien princip som är helt fel i skolan.

    Jag är förstås djupt positiv till fler män i skolan och har mött flera varma snälla och trygga elevassistenter som gör goda insatser.

  2. anne-marie skriver:

    Underbara blogg! Anne-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: