”Jag”

“Men vad och vem är jag? Mitt svar: jag är totalsumman av allt som hänt förut, av allt jag har sett göras, allt som gjorts mig. Jag är alla och allt vars existens påverkades av min. Jag är det som kommer hända sen jag är borta som inte skulle ha hänt om jag inte hade varit här. Och jag är heller inte unik i detta hänseende; varje “jag”, var och en av oss nu-mer-än-sexhundra- miljoner, innehåller en liknande mångfald. Jag upprepar för sista gången: för att förstå mig måste ni svälja en värld.”

ur Salman Rushdies ”Midnattsbarnen” (s. 637, pocketupplagan)

Tidigare om Salman Rushdie: om ”människan”, om ”påverkansmodellerna”.

(Kanske, jag säger bara kanske, är jag klar med Salman Rushdie-citat för den här gången. Citatet ovan går nog inte att överträffa. Men boken ska jag läsa igen någon gång. Absolut.)

(Gissningsvis blir det hädanefter citat från Eyvind Johnsons ”Strändernas svall” i stället, om jag kan slita mig ifrån den tillräckligt länge för att markera ett avsnitt och sedan skriva ner det.)

Comments
2 Responses to “”Jag””
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] dikt får mig att tänka på Salman Rushdies Midnattsbarnen, se här, här och här om ni är är på samma existentiella humör som jag visade mig vara på, fastän […]

  2. […] är dags att läsa om Salman Rushdies ”Midnattsbarnen”, särskilt  sidan 637 och  sidan […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: