Böcker A-Ö: Andra bokstaven

Malins blogg-utmaning har nu kommit till bokstaven P! Vilket betyder att det här kommer attt handla om några krigiska Dorothy Parker-rader, Charles Bukowskis hårda liv i ”Postverket” och mannen som rymde på en säck med kokosnötter: Papillon.

Författare på P:

Jag har en bok av Dorothy Parker , ”En enda ros”, med poesi och prosa i urval, i min bokhylla. Länge sedan jag läst den, så jag minns inte mer än att hon är rolig. Vet inte varför … men den här dikten tyckte jag kunde passa även en bloggare? 😉

Krigiska rader

Säg att jag är obeständig

och förfärligt egenkär,

ofta känner mig eländig –

men jag stannar ändå här.

Säg att jag är resignerad

och så bortskämd man kan bli,

min replik av fan dikterad –

men mig blir du inte fri.

Men kritiserar du min dikt

så lämnar jag dig illa kvickt!

Blandade Dorothy Parker-cItat hittar du här.

* * *

Bok på P:

”Postverket” av Charles Bukowski. När jag var runt 20-25 sluuukade jag alla Bukowskis böcker om hans hårda supande och författande liv. Det är något i misären som lockar. Eller, det kanske mest är underdog-perspektivet och hur han skildrar USA. Eller att han skiter i allt, är totalt självdestruktiv och längst ner på botten samtidigt som han är en författare. Jag menar, finns det något finare? Nå, jag hade nog en naiv föreställning om att det var glamorösare än så. Men mest är det förstås sättet han skriver på; osentimentalt, avskalat. ”Postverket” är hans debutroman, mer om den här (där jag även hämtat bilden).

Litterär karaktär på P:

Karaktären är en verklig person, författaren Henri ”Papillon” Charriére . Papillon behöver jag inte säga mycket om, va? Har man inte läst boken om den livstidsdömde fransmannens straffarbete på en ö utanför Syd-Amerika så har man väl sett filmen? Om Charriére verkligen är författaren eller om historien är sann, det bryr jag mig inte ett dugg om. Spännande är den i alla fall. Roberts ”Shantaram” är förresten en modern uppföljare i samma genre.

* * *

Kul det här! Risken är bara att man hittar en massa böcker i sin bokhylla som man bara måste läsa om – fast man inte har tid till det. Och sen alla andras boktips! Hur ska man bära sig åt?!?! Ta tjänst(studie)ledigt eller sluta sova, antar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: