Bra tv-serie om skolan

Bra - men inte helt oproblematiskt tv-serie om skolan.

I kväll klockan 20,00 visas det femte avsnittet av sju om en brittisk skola. Via kameror runt hela skolan följer vi vad som händer i klassrum och korridorer, och inte minst i rummen där elever möter rektor eller lärare på tu man hand.

Det är en bra serie, med stor igenkänningsfaktor. Elevers enskilda svårigheter; allt ifrån att sitta på en stol utan att falla av den till hur livet utanför skolan påverkar studierna, hur man mår och agerar. Det är roligt ibland, och gör ont i hjärtat ibland – precis så som det är i verkliga skollivet.

Ofrivilligt komiskt är när den blonda tjejen under en matematiklektion utbrister ”Pi? What is that?” och med en ton av fullständig förundran fortsätter: ”Where did it come from?”

Mest sympatiskt är de vuxnas omsorg och engagemang i eleverna. Och att serien inte känns tillrättalagd, även om det mest är svårigheterna som skildras. Men det är också en poäng; när vissa talar om skolan så avslöjas allt för ofta den bristande insikten hur det är, hur mycket som påverkar eleverna och lärarnas arbete.

Det första avsnittet ligger kvar till den 15/2 – så den som inte har sett serien hinner ännu börja från och med början – gör det, det är en ovanligt sann skildring av skolan (om än brittisk) och den är förstås så där väldigt välproducerad som bara brittisk tv kan vara!

Allt är ändå inte helt opreblematiskt – biträdande rektor Drew, mycket sympatisk, karismatisk och också empatisk, upprätthåller ordningen med fast hand. Och en hel dos sarkasmer. Stor show, men går han inte över gränsen emellanåt? Och dokumentären skildrar unga människor, visar upp dem från deras kanska värsta sidor och sämsta ögonblick.Unga människor som kanske ångrar sin medverkan senare. Var det möjligt för att det var i Essex de filmade? Storbritannien är ett klass-samhälle, jag undrar om en annan slags skola hade skildrats lika ingående och integritetslöst?

Men trots det, jag tittar vidare i kväll, fastän det är helgkväll och jag inte behöver vänta längre än några timmar tills jag kliver in i ungefär samma verklighet.

Dock utan en biträdande rektor  som Mr Drew, som arbetar så nära eleverna som det väl bara går. Det fanns en sådan person när jag själv gick i skolan – var det tillsynslärare det hette? Varför försvann den tjänsten och skulle vi inte behöva något likadant i dag?

Comments
12 Responses to “Bra tv-serie om skolan”
 1. Morrica skriver:

  Tillsynslärare, skolvärdinnor, skolvaktmästare etc fyller en oerhört viktig funktion i skolor. Det skulle göra stor skillnad för vuxna såväl som för eleverna.

  • metabolism skriver:

   Ja, och möjligheten ätt, när det bästa eller enda alternativet är att visa ut en elev från lektionen – vilket händer – kunna skicka dem till en plats med en vuxen. För ett mellanmänskligt samtal lr lektionsarbete. /janis

   • Morrica skriver:

    Vilken enorm skillnad det skulle göra – för den elev som behöver lämna rummet, för övriga elever som slipper sitta och vänta, för läraren som slipper välja bort antingen den ena eller de andra.

 2. Emelie skriver:

  Jag som tycker han är respektlös och taskig… Jag måste verkligen se fler avsnitt så jag fattar vad ni menar, ni som gillar Mr Drew.

  • Anonym skriver:

   Det kan också vara jag som blivit allt mer duperad ju mer jag tittat … Men inkännande med elever det är han, men sättet han talar till dem, det har jag reagerat på flera gånger. Det är både sarkasmerna, och så den där maktfullkomligheten, som känns som något som skulle vara svårt att försvara här hemma. /janis

   • Morrica skriver:

    Mr. Drew är en del av det hela, bara en enda del. Som biträdande rektor och ansvarig för att se till att skolans regler respekteras en viktig del, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om regler, om struktur och tydlighet i ett samhälle där varken det ena eller det andra självklart finns i alla elevers hemmiljö. Det handlar om hur det finns inbyggt i organisationen att undervisningen så långt det är möjligt skall kunna fortgå ostörd, även när elever i gruppen kaosar och behöver extra stöd, enskild undervisning eller vad det nu kan vara.

    • Henrik Birkebo skriver:

     @Morrica: du försöker verkligen sälja in ”kaosar” 😀

     @Anonym: Mr Drew är riktigt dryg, det håller jag med om. Entonig, nasal, ironisk. Men det finns hela tiden en klangbotten av värme, generositet och humor. Han är en garant för förutsägbarhet, tydliga ramar och en oslagbar kombination av envishet och tålamod med eleverna.

     • Morrica skriver:

      Han förklarade det bra i senaste avsnittet, då han sa att medan hans robot-jag ville att eleven skulle vara i skolan, göra sina läxor och prov etc så förstod hans mänskliga sida att hon hamnat i en situation som helt enkelt tog all hennes energi och kraft.

      Kaosar är ett ypperligt verb för att beskriva hur det kan vara att vara tonåring och världen bara är för stor, går för fort och blir helt oöverblickbar =D

      • Emelie skriver:

       Min ovänliga inställning till systemet kommer också från att jag gjorde vfu i England i tre veckor under utbildningen. Många saker kände jag igen i det första avsnittet av programmet. Till exempel det totala ointresset för att lyssna på eleverna, om de inte säger precis det man vill höra, oförmågan till någon som helst flexibilitet, regeln att elever blir avstängda för såna skitsaker som att de svär åt en lärare och att systematiskt lägga för mycket ansvar på eleverna: ”Genom ditt handlande har du valt att försätta dej (och mej) i den här situationen.” Jag gillar det inte.

      • Morrica skriver:

       Har du sett fler avsnitt? Förändrades din bild av skolan när du gjort det?

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] blir allt fler som följer och pratar om serien. Metabolisterna påpekar att första avsnittet ligger kvar på svtplay till den 15 februari, och att det är värt […]

 2. […] Övervakade Skolan, och fortfarande är det lika tyst i media. Jag förbryllas, men gläds åt alla kloka bloggare som ser och […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: