Bildningsresan – obligatorisk läsning

Det senaste året har jag läst boken ”Bildningsresan” av Leif Alsheimer. Andra böcker har kommit emellan, vilket är synd för ”Bildningsresan” är en bok som kittlar, irriterar och får det att klia i huvud så väl som hjärta. Det handlar, precis som titeln säger, om bildning. Om skolans och den högre utbildningens uppdrag. Under läsningen strösslar jag med post-it-lappar och drömmer om att vara lika klokt förbannad som Alsheimer. Här är några utdrag:

Utdrag ur Bildningsresan, s. 83

(Ur Bildningsresan, s. 83)

Utdrag ur Bildningsresan av Leif Alsheimer, s. 91

(Ur Bildningsresan, s. 91)

Utdrag ur Bildningsresan av Leif Alsheimer, s. 34

(Ur Bildningsresan, s. 34)

Utdrag ur Bildningsresan av Leif Alsheimer, s. 104
(Ur Bildningsresan, s. 104)

När jag bläddrar i boken och återupptar min längsamma läsning tänker jag att Leif Alsheimers röst saknas i dagens utbildningsdebatt. Lasse Winkler skriver på SvB-bloggen strax efter Alsheimers död 2010:

Titeln, som i modern tid måste vara en av de absolut mest osäljande som någonsin tryckts på en bok, säger egentligen allt.

Leif hade som sagt aldrig några små anspråk så han ville att hans tankar skulle genomsyra den svenska skolan. Så blev det inte, motståndet var alltför stort.

I en lång och fin artikel från Sydsvenskan skriver Per T Ohlsson om bildning och Alsheimers arbete. Det är en läsvärd text. Alsheimers understreckare Förnuft och känslor själens tvåtaktsmotor finns att läsa på SvD:s hemsida. Hans text om Harvardmodellen har SvD tyvärr tagit bort. Alsheimer ledde kursen Core Curriculum på Handelshögskolan i Jönköping. En sammanfattning av kursen och dess innehåll finns här i PDF-format. (För alla som vill starta egna bildningskurser.)

”Bildningsresan” är slut hos förlaget. Det är synd, men har man tur kan man hitta den på bibliotek, Bokbörsen eller antikvariat. Mitt eget exemplar håller jag hårt i.

Comments
4 Responses to “Bildningsresan – obligatorisk läsning”
  1. Martin Karlsson skriver:

    Hej Monika,

    Tack för ett bra inlägg. Har du möjligen pdf:en som du länkar till i slutet av artiklen? Länken fungerar inte.

    Tack // Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: