Att leva uppkopplad: länktips

situation: lektion

Om man skulle få för sig att man vill jobba med området ”teknikens och de sociala mediernas roll i våra liv” kan jag nedan lista användbara länkar. Rent textmässigt ligger de flesta av artiklarna på gymnasienivå, skulle jag säga.

Fram till den 24/12 2011 kan man titta på del 1 av Babel (sänt 1/9) där författaren Susan Maushart pratade om hur det vara att leva nedkopplad tillsammans med sina tonåringar i ett halvår. Det programmet finns här: http://svtplay.se/v/2519663/babel/del_1_av_13

Vill man fortsätta läsa om Maushart och hur hon levde nedkopplad finns det en artikel från SvD här: Nätjunkie drog ut sladden. På förlaget Volante finns en länk till det första kapitlet i Mausharts bok. The Guardian har också publicerat en läsvärd artikel om experimentet: ”I took my kids offline”.

SvD publicerade trevligt nog en artikelserie som de döpte till ”Livet på fejan” (2010). Länkar till alla artiklarna finns här. Här finns rubriker som ”Jag har fått ett aktivare socialt liv”, ”Jag loggade in 20 gånger per dag” och ”Vilken typ är du på Facebook?”. Den sistnämda artikeln har rätt roliga illustrationer som man kan jobba utifrån.

För mer avancerad läsning finns Anne Heberleins essä ”Utan hemligheter är man ingen”.

SvD:s serie ”Intrasslad” tar upp de sociala nätverken vi har runt omkring oss.

Sen kan man ju fundera på vad man ska göra av allt det här. Artiklarna kan referaras/översättas. Man kan diskutera hur det är att leva uppkopplad. Man kan skriva debattartiklar, krönikor, essäer och artiklar. Man kan föra teknik-och-sociala-medier-dagbok. Man kan göra Mausharts experiment i kortversion.

Comments
One Response to “Att leva uppkopplad: länktips”
  1. Magda skriver:

    Är ni tankeläsare, eller? 🙂 Jag sitter JUST och spånar kring att jobba (Engelska B) kring sociala medier och behövde lite schyssta ingångar… TACK!

    /Magda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: