Vad är arbetsro?

Björn Kindenberg skriver om arbetsro, och som alltid mycket sympatiskt och med klokhet. Jag som ännu är ny i yrket (det brukar sägas att det tar uppåt fem år att känna sig (något så när) säker som lärare) uppskattar mycket när en av alla duktiga pedagoger vars bloggar jag läser också adresserar svårigheterna – och påminner om att de hör yrket till.

Läs: Bryter tystnaden och läsårsrannsakar mig. 

I inlägget skiljer Björn först på ostört arbete och lärande, vilket inte är synonymt! och beskriver sedan en lektion som man kan se ” som ett exempel på ett lärande omöjliggjort av prat ” och en annan lektion som man kan se  ”som ett exempel på lärande som möjliggjordes av prat. I båda fallen intensitet, men i det ena fallet konstruktivt, i det andra fallet destruktivt.” Och så drar han en slutsats som jag skriver under på hur svår den än kan vara för en lärare, som kämpar med att  hitta rätt uppgift till rätt elev och/eller klass, att leva upp till. Det handlar som alltid om meningsfullheten:

”Jag tror man kan se arbetsro som en sorts kontrakt, där elever åtar sig att respektera arbetsron i utbyte mot att de får uppgifter som är stimulerande, utmanande och utvecklande, eller med andra ord möjliggör lärande.”

......................... Shoe on dock, by Ivy Dawned. Flickr CC ............................. När en av mina söner var liten och fullt uppslukad av Aladdin-spelet på datorn, så sparkade hans fötter desto mer ju mer uppslukad han var av spelet, ju mer koncentrerad han var på uppgiften. I klassrummet hade hans fötter aldrig bidragit till arbetsron om de hade fortsatt sparka på det viset ...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: