Den nya kaosteorin

Den senaste kaosteorin tar plats inom utbildningsvetenskapens område till skillnad från den förra som hör  till naturvetenskapens. Vad som tidigare hindrat framsteg inom detta område har varit bristen på gamla hederliga katedrar. I och med den progressiva utbildningens snabba framfart ställdes katedrarna åt sidan, och skolans kaos tilläts breda ut sig. Kaos är, inom det utbildningsvetenskapliga fältet, synonymt med oordning, närmare bestämt med stök i klassen. Kaosteorin är ett sätt att förklara bristen på katedrar som orsaken till alltings ont inom skolan. Skolan bör och måste vara möjlig att förutsäga och kartläggas in i minsta detalj. Denna kaosteori skulle också, och tvärtemot den andra kaosterorin, kunna kallas teorin om odynamiska och linjära system. När man studerar dessa system tar man företrädesvis och med fördel hjälp av expertis utanför skolans fält. De nyvunna rönen inom den nya kaosforskningens område torde komma till användning varhelst man vill  ta ett steg tillbaka och möjligen också inom den inhemska möbelindustrin.

Huishoudbeurs: stofzuiger als haardroger / Home exhibition: A vacuum cleaner used as a hair dryer.

 

Comments
3 Responses to “Den nya kaosteorin”
 1. Jan Lenander skriver:

  Jag upplever att expertis utifrån framför allt används av de som förespråkar alternativa undervisningsformer och har en udd mot traditionell undervisning. Sir Ken Robinson är rolig men hans erfarenhet om skolan är trots allt ganska begränsad och hans idéer behöver bearbetas mycket för att hitta en bra plats.

  Metta beskriver ganska väl det känsloläge som jag har inför katedern och katederundervisning.

 2. Janis skriver:

  Jan, med all respekt – den där intervjun gör mig vansinnigt arg (och får mig att undra om inte Youtube har regler och censur för stötande inslag). Jag förstår inte hur hon tänker, hur hon kan formulera sig som hon gör. Måste hon backa upp Björklund, eller är katederundervisning duons gemensamma begrepp? Mycket olyckligt valt, i så fall.

  Amelie: Tack för ”sakligt inlägg”! Ser nu att teorin är lite motsägelsefull, men då det är väl gemensamt för många teorier så det får vara!Den kom till i ren inspiration och i ett ögonblick av fullkomligt glasklar insikt – kan inte själv förstå den till fullo i dag,när jag är mitt vanliga jag – men det är väl också kännetecknet för en idé från ovan?

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Metabolism inlägg om ni vill ha ett mer sakligt inlägg att läsa om frågan Det här inlägget postades i […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: