Den femtongradiga betygskalan

Aristoteles och Platon

Aristoteles och Platon. Var de också plusochminuslärare? Bilden föreställer tavla av Raffaello Sanzio (1509). Via Wikimedia Commons. Licens: Public Domain.

 

Igår satt jag på möte med ett gäng svensklärare och diskuterade GY2011. Vi pratade om kursinnehåll, planeringar, om hur många som kommer att få sparken när yrkesprogrammen bara läser en kurs i svenska samt hur betygskriterierna ser ut. Vi tyckte alla att fler steg var bra, och mer rättvist. Det var någonstans under samtalet om betygskriterierna som en av lärarna sa: ”undrar hur många som kommer att tjata om C+ eller A- nu”.
Då blev jag trött.
Många är glada nu när det blir en sexgradig betygskala. Men i praktiken har många jobbat med en niogradig skala i flera år.

IG, G-, G, G+, VG-, VG, VG+, MVG-, MVG

Det som upprör mig mer än att man satt ut betyg som inte finns är att man bland en del lärare accepterat låtsasbetygen. Att man låter dem ingå i vårt yrkesspråk och pratar om dem som att det vore den mest naturliga saken i världen.

Jag har aldrig sagt till en elev att de fått ett plus-, eller minusbetyg. Jag säger att de når alla krav för G och några av kraven för VG och att de måste visa prov på x och y innan de når VG. Jag vägrar att prata om det som inte finns.

Inser de här plusochminuslärarna att om de fortsätter att tänka i plus och minus så kommer de till hösten inte att ha en hittepå niogradig skala (IG-MVG) och en sexgradig skala (A-F) utan en niogradig och en femtongradig betygsskala?

 

F, E-, E, E+, D-, D, D+, C-, C, C+, B-, B, B+, -A, A

Det enda som händer är att vi försvårar för oss själva. Vi kan inte använda det som inte finns för att bedöma det som är. Att sätta ett plus- eller minusbetyg är inte att göra det tydligare för eleven, det är att curla. Det är att inte våga säga : ”Du behöver lära dig det här och det här”. Betyg är redan i vissa avseenden godtyckliga, varför göra dem ännu mer godtyckliga. Kan vi inte komma överens om att vi överger + och – inför hösten? Eller redan idag?

Comments
4 Responses to “Den femtongradiga betygskalan”
  1. Morrica skriver:

    Mycket väl talat!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Patrik Landström, Metabolisterna. Metabolisterna said: Den femtongradiga betygskalan http://wp.me/pVMQ-32i […]

  2. […] Metabolism skriver också om fokus på undervisningens innehåll, och utvärderingen därav. Den nya betygsskalan innehåller fler steg än den gamla och det framgår vad som ska vara redovisat för varje steg. Många är glada nu när det blir en sexgradig betygskala. Men i praktiken har många jobbat med en niogradig skala i flera år. […]

  3. […] Har läst det här inlägget om den nya betygsskalan på Metabolism flera gånger det senaste dygnet… F, E-, E, E+, D-, D, D+, C-, C, C+, B-, B, B+, -A, A […]



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: