Datorstödd undervisning är kul för skoltrötta killar

Framtidens skola finns redan – och extra kul är den för killar vilket kanske innebär att könsskillnaderna i utbildningssammanhang – där killarna drar det kortaste strået vad gäller betygen – kan avhjälpas så lätt som med  hjälp av en dator?

Stefan Pålsson twittertipsar om en artikel på danska KL som visar på hur den digitala skolan kan lyfta pojkarnas resultat: En utåtagerande kille lugnar ner sig när hans dataexpertis tas tillvara, och engagemanget och deltagandet i undervisningen ökar bland killarna, inte minst bland de skoltrötta i högstadiet. Det aktuella IT-projektet har utvärderats och enligt killarna själva blev det kul och spännande att gå i skolan, både med datorerna och också att ibland kunna mer än läraren – sån’t ökar självförtroendet.

Den som oroar sig över att eleverna bara leker på datorerna kan lugnas med att datorerna laddas med pedagogiska program, som till exempel ett som läser upp text för de läsovana, och som också läser upp det de själva skrivit så att de kan höra om det låter bra eller behöver skrivas om (sådant som finns i skolan i dag, men som endast ges dem med diagnoser, så vitt jag vet). Det gör killarna mer självständiga vilket forskning visat gynnar både motivation och arbetsinsats. Forskningen visar också att de mer avancerade digitala läromedlen där eleverna kan koppla samman ljud, text och bilder stärker deras lärande.

Motivationsproblemen, i den så kallade traditionella stillastående och endimensionella undervisningen, kommer man alltså till rätta med med en digitaliserad undervisning som möter olika lärstilar och individualiserar på en och samma gång.

Jag drömmer vidare om en-till-en-skola, eller åtminstone fem datorer i klassrummet, och är övertygad om att det särskilt hos vissa elever skulle innebära en stor skillnad i deras motivation, även om jag inte tror att allt blir paradisiskt av sig självt. Läs artikeln i sin helhet: Den digitale skole kan løfte drengene.

Förresten tror jag det går lika bra med en tjej framför datorn. Skoltrött eller inte, med eller utan någon slags diagnos. Bara för att tjejer rent generellt mer gör vad skolan förväntar sig av dem, betyder det ju inte att de har det roligare, eller lär mer  …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: