Välkommen till oss! Fast stör inte.

Welcome av alborzshawn.

Welcome av alborzshawn. Via Flickr.com. CC-by.

I förra veckan besökte jag några skolor för att sätta upp affischer. Utan att avslöja skolorna ska jag nu recensera dem och det bemötande jag och min kollega fick.

Skola 1 (min egen arbetsplats)
Gymnasieskola byggd på 2000-talet. Reception direkt vid entrén. Vi stämplade själva affischerna med ”rektorn har godkänt”-stämpeln. Sen gick vi runt och satte upp dem var vi ville. Fanns det inga anslagstavlor satte vi upp dem på skåp.

Skola 2
Gymnasieskola. Vi kom till expeditionen/receptionen, som låg i direkt anslutning till ingången, förklarade vårt ärende. Bemöttes med viss skepsis tills de förstod vad det var vi gjorde reklam för. Vi fick inte sätta upp affischer, utan var tvungna att lämna in några stycken för att rektorn skulle få godkänna. Då vet man inte om de hamnar i papperskorgen eller på en vägg.

Skola 3
Grundskola byggd på 1960-1970-talet. Vi kom in i en korridor. Det fanns inga skyltar eller någon information om var man kunde hitta något. Vi frågade några elever. De pekade oss fel. Vi blev sura och satte upp en affisch på en anslagstavla. Sen hittade vi en lärare och hon visade oss rätt. Trevlig expedition, de tittade på affischen i två sekunder och godkände den. Vi satte upp några till.

Skola 4
Gymnasieskola byggd på 2000-talet. Receptionen/expeditionen hade gått hem. Klockan var ju 13.30. Rektorn var kvar. Han var dryg, skeptisk och ifrågasatte tillställningen vi satte upp affischer för. Vi fick sätta upp EN affisch bakom ett hörn.

Skola 5
Grundskola byggd i slutet på 80-talet. Ganska lätt att hitta rätt, men ändå inte supertydligt var reception/expedition låg. Vi hittade. Fick vänta på rektorns godkännande. Fick det och anvisningar om var vi skulle sätta upp dem för att så många som möjligt skulle se affischerna.

Skola 6
Grundskola från 1970-talet. När vi kom in fanns inga skyltar. Vi vandrade planlöst omkring tills vi tänkte att vi gått väldigt fel. Då kom en i personalen och det visade sig att vi var två steg från expeditionen. Den låg längst in i skolans ena hörn. Vi träffade rektorn och han ställde en massa frågor, gick in på tillställningens hemsida och godkände sen.

Skola 7
Grundskola med entrén i en tillbyggnad från 2000-talet. Tydligt skyltat redan på utsidan. Viss skepsis inför evenemanget. Vi fick inte sätta upp några affischer, utan fick lämna några stycken som de skulle sätta upp utanför expeditionen. Sa de.

Skola 8
Gymnasieskola från 1960-1970-talet. Rätt okej skyltat. Bitr. rektorn godkände. Sen eskorterades vi runt till de viktigaste anslagstavlorna av elevrådsordföranden.

Slutsatser:
Grundskolorna ville kontrollera affischerna men var sjukt snabba på att godkänna. Gymnasieskolor mer skeptiska.

Skolor byggda runt 1960-1970 är svåra att navigera i. Det fanns inga skyltar, ingen reception, ingenting som kunde svara på frågan ”Var ska jag gå om jag vill hitta…?

På ett sätt är det ju logiskt, för de som ska hitta där är ju elever. Det är ju inte meningen att andra människor ska vara där och drälla. Skolorna som var byggda på 2000-talet hade receptioner och kändes som att de också kunde fungera som konferensanläggningar. Det spelar ändå roll hur skolor väljer att välkomna besökare.
Sen tänkte jag också på hur vi bemöttes av skolpersonalen. Vissa var trevliga och glada. Andra visade tydligt att vi var ett problem, eller var skeptiska på ett sätt som mest var otrevligt. Det är klart att folk i skolan har mycket att göra, det vet jag också. Men man kan le och vara artig. Även om folk kommer oanmälda.

Annonser
Comments
3 Responses to “Välkommen till oss! Fast stör inte.”
  1. Morrica skriver:

    Mycket spännande inlägg! Finns det någon chans att vi får veta något om utfallet, hur många elever från respektive skola som till slut dyker upp till eventet?

  2. åtminstone borde ni skicka spioner som kollar om de som lovade sätta upp affischer gjorde det eller inte. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: