Kontorslandsskap och kinesiska mammor

skolbänkI fredagens ”Spanarna” i P1 talade Per Naroskin om öppna landskap;  vinterlandskapets skidspår, internet och kontorslandskapen. Han refererade till en doktorsavhandling av Christina Bodin Danielsson som visade att

”De som arbetar i Sveriges vanligaste kontorstyp, ett mellanstort kontorslandskap även kallat storrum, med 10-24 personer per rum, mår sämst och är minst tillfreds med arbetet.”

(via Hälsan i kontorslandskap undersöks | Du&jobbet – Arbetsmiljönyheter.)

Likheten med skolans klassrum kom förstås upp. Fast först trodde en av de andra att det var ”anstalt” han var ute efter, när han frågade de andra om vad detta slags rum påminde om.

Spanarkollegan Göran Everdahl talade om Amy Chua, den kinesisk-amerikanska mamman som tar ”engagerad förälder” till en nivå som skulle göra schyssta svenska föräldrar höjdrädda. Hade tänkt skriva om det, men det blev aldrig av. Länk här:

Why Chinese Mothers Are Superior. Can a regimen of no playdates, no TV, no computer games and hours of music practice create happy kids? And what happens when they fight back?

Nog för att det är bra med engagerade föräldrar och att man ibland önskade mer av den varan, men någon måtta får det ju vara. Jag gillar ändå denna del av ett citat ur artikeln: ”What Chinese parents understand is that nothing is fun until you’re good at it. To get good at anything you have to work”. Lite mer av den inställningen hos våra elever skulle det göra enklare för både elever och lärare. Men som alltid, med måtta! Monica skrev om kul och tråkigt här, i ”Tråk och lust”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: