Apropå dessa vitsippor …

Hade aldrig kunnat föreställa mig att den lilla sippan var så KONTROVERSIELL. När de snart dyker upp igen, kan man väl inte se dem för vad de är, underbara vårtecken och vackra blommor, utan att också tänka på den tråkiga sidan avskoldebatten. Synd på så rara sippor!

.

.Apropå dessa vitsippor som alla talar om, och som jag fick gå till Tysta tankar för att kolla vad det egentligen handlade om (här) så undrar jag om alla vitsippe-kramare är ödmjuka nog att reflektera över allt det de själva kanske inte vet? Och över vem som har rätten att bestämma vad som är viktigare att veta än annat?

Jag känner till och igen en vitsippa, men jag är verkligen okunnig när det till exempel gäller Cod, level och prestige. Men microsoft-points kostar, det visar mitt kontoutdrag. Kanske är det lättare att skinna en mamma på stålar för att hon inte förstår vad det är ungen pratar om? Borde lära mig mer om det som är viktigt och fortsätta att låta vitsipporna klara sig själva.

Mer om vitsippor och kontext här, och katastrofer här.

Comments
7 Responses to “Apropå dessa vitsippor …”
 1. janlenander skriver:

  Vitsippor är symbolen för våren i nästan hela vårt avlånga land och visst är sången om ”Blåsippan ute i backarna står” mer känd men vi är några som sjungit om Vårblommorna och ”vitsippa, vitsippa, vitsippa, vitsippa, nu är våren här”. Jag fascineras av att den uppstickande nykomling kan som breder ut sig över så stora områden är del av en växt som kan bli oerhört gammal. Gissningar pekar på att många av oss plockat en blomma från något som är mer en tusenårigt.

  Jag slår ett slag för kontexten, sammanhanget som ger sådan kraft i förståelsen, ett litet extra slag för att vi bygger gemensam kontext för våra framtida utmaningar inom miljö och natur.

 2. Tweedelee skriver:

  Fast där jag bor är den ingen symbol, jag har sett något enstaka bestånd bara. Vi vadar i blåsippor istället, jag tror att alla barn här vet vad en blåsippa är, ska nog kolla det på måndag för säkerhets skull…

  Jag lever för övrigt högt på att kunna slänga mig med lite speltermer och på att jag förstår vad man gör när man ”köttar” ner någon. Jag ser att beundran tänds i deras ögon när jag påstår mig göra något 24 7.

 3. metabolism skriver:

  Då kan du ju visa att blå sippor är som vita sippor, där finns en djupare mening som iaf kan vara en mer bestående kunskap …
  Jag försöker också imponera med lånat kulturellt kapital (jag frågar sönerna hemma och sen ”impar” jag i skolan). Men de gillar också att jag inte kan allt, men gärna vill att de förklarar för mig. Jag har som ledstjärna att med mig själv som modell visa att det inte är någon skam att inte kunna, men att det är roligt att vara frågvis. Inte för att jag vet om det går fram, men ändå. /Janis

 4. Tweedelee skriver:

  Mitt kulturella kapital är också lånat från en son, vad jag ska göra den dagen han anser sig ha växt ifrån gångbart språk vet jag inte… låna en tonåring? Fast man kan ju naturligtvis alltid fråga, de gillar att man är nyfiken på och intresserad av deras egna subkulturer.

 5. metabolism skriver:

  På tal om subkulturer har jag just lyckats att vara kunnigare på området (hard core) än sonens flickvän – hur coolt är inte det?! 😉 /Janis

 6. Amelie skriver:

  Jag tänker på språkets betydelse för den enskilda individen. Hur viktigt är inte allas språk. Jag tänker också på subkulturer. Själv snor jag också en del från mina söner.När elever pratar om mopeder och att de inte startar har jag alltid en universallösning. ”Du kolla kondensatorn eller har du en CDbox” Själv har jag ingen aning om vad som är vad, men som sagt så brukar den mest hårdnackade tonårspojke se ut att bli imponerad. 🙂

 7. Vitsipporna säger ingenting, vilket du skickligt visar. Min man är väldigt bildad och beläst (doktor i engelsk litteratur). Men han kan knappt skilja en gran från en tall. Jag kan inte sy och inte följa IKEA- instruktioner. Ändå är jag säker på att jag har fått den erforderliga grundutbildningen. Det är lätt att beskärma sig och raljera, men det är inte till nytta annat än för det egna egot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: