Pedagog eller tyrann, eller gymnasiark

Om man nu ska slösurfa så kan man ju göra det på något vettigt ställe, tänkte jag och loggade in på ne.se. Sen slog jag upp ordet pedagog för att läsa om ordets ursprung. Men så sneglade jag lite till höger och såg listan med relaterade artiklar, så här såg den ut:

Relaterat till Pedagog

Ordens betydelser:

Andragogik: ”en i sen tid konstruerad benämning på undervisning av vuxna”, källa.

Strateg: ”det antika grekiska ordet för fältherre”, källa.

Gymnasiark: ”men i regel förväntades en gymnasiark skjuta till pengar ur egen kassa för utgifter såsom olja till idrottsmännen”, källa.

Koreg: ”beteckning för en förmögen medborgare som ålagts en koregi, dvs. plikten att bekosta ett körframträdande eller en teaterföreställning”, källa.

Tyrann: ”benämning på en konstitutionellt olaglig envåldshärskare […] Ordet tyrannos är inlånat i grekiskan, troligen från ett mindreasiatiskt språk, där det betecknade härskare i allmänhet; hos grekerna fick det tidigt bibetydelsen ‘grym och barbarisk'”, källa.

Efor: ”ämbetsman i vissa doriska städer i det antika Grekland. […] De fem eforerna var i början kungarnas rådgivare men valdes sedermera av folkförsamlingen, och som medborgarrepresentanter kunde de kraftigt beskära kungarnas makt”, källa.

Pedagogik: ”vetande och metoder som tillämpas i uppfostran och undervisning”, källa.

Undervisningsmetodik: ”metoder för undervisning i skola och annan utbildning samt ämne inom lärarutbildningen”, källa.

Hippark: ”i antikens Grekland ledare för rytteriet”, källa.

Metodik: ”olika vetenskapers tillvägagångssätt för att vinna kunskap eller lösa problem”, källa.

Efter att ha tittat på betydelserna av dessa ord blir jag fundersam. Varför relateras dessa ord till pedagog? Vad hände egentligen under ne.se:s anställdas skoltid? Vilka av dessa kan vara eventuella karriärer om den här pedagoggrejen inte funkar?
Vissa avorden, metodik och pedagogik, är väl rätt självskrivna som relationord till pedagog. Men tyrann? Efor? Man undrar om det är ordens grekiska ursprung som gör att de håller ihop. Men då skulle väl pedagog sammanlänkas med bra många fler ord (och mer kända ord) än hippark.

Eller är det den nutida tidsandan som busar? Pedagog – tyrann. Då kanske hippark har något att göra med det där talesättet ”man kan leda en häst (fast jag brukar säga åsna, Monicas anm.) till vatten, men man kan inte tvinga den att dricka”. Och strateg (fältherre), måste ha något att göra med det krig vi utkämpar varje dag i klassrummet. När vi är klara där går vi, likt eforerna, till rektorn och förhindrar skolans verksamhet från att… Nej, det håller inte.

NE: hur hör de ihop?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: