Lärarlegitimation – en vända till

Att det skulle vara staten som skulle garantera det där introduktionsåret för nya lärare som nu ska införas (i st f att vara den nyexaminerades eget ansvar), det har Lina redan föreslagit här på bloggen. Nu begär Lärarförbundets Eva-Lis Sirén precis samma sak i ett brev till utbildningsministern – se här.

Jag håller nog ändå på det där med lärarlegitimation efter 10 år, som ett karriärsteg. Tio år med fortbildning, och bra sådan, lägger jag nu vid närmare eftertanke till. Så kanske den biten kunde fungera bättre än den ibland gör.

Linas och Siréns förslag att vända på ansvarsrollerna applåderar jag förstås. Inte fullt så mycket som när Lina först föreslog det, dock.

För om staten skulle garantera ettåriga introduktionsplatser till nyexaminerade, var hamnar vi då som är relativt nya i yrket och därmed redan berättigade till lärarlegitimation – men utan fast tjänst?  Vi som vikarierat och vikarierar, men ännu söker fast tjänst. Finns det inte en risk att vi konkurrerar på olika villkor?

Vi har konkurrerat med de som har större erfarenhet och nu skulle vi konkurrera med de utan erfarenhet men med staten i handen?

* * *

Hur jag än funderat har jag ännu inte kunnat förstå syftet med lärarlegitimationen och hur den skulle förbättra – eller garantera – någonting. Vare sig i början av karriärren eller senare.

Mitt förslag är att vi struntar helt i den. Och lägger krafterna på bra yrkesintroduktion och god fortbildning.

Vid närmare eftertanke så är det skolorna som borde legitimeras. En legitimation som garanterar att på den här skolan tas nya lärare emot på ett bra sätt och ”gamla” lärare ges chansen till god fortutbildning.

Comments
One Response to “Lärarlegitimation – en vända till”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: