Lucka nr 18

Bild från graphjam.memebase.com. Klicka för att se "Odysseus", där Homer-Odysseus bland annat besöker Hades.

… vari vår hjälte öppnar dörren till underjorden

Den magiska penn-nyckeln började på nytt pulsera. Det var en mäktig kraft som sprang fram ur pennan; den drog med en ohejdbar energi iväg med Skolministern genom korridorerna, ner för trappor och fram till idrottshallens dörr som den stötte upp med ett penndrag, innan den slutligen släpade ut ministern till mitten av salen. Pennan stillade sig här och så gjorde Skolministern. Där stod han nu och blickade uppåt mot läktaren, och upp mot fönsterraden som omgärdade den höga idrottssalen. Utanför skymtade de snöhöljda furornas höga toppar. Hans blick svepte neråt och fastnade vid nyckelhålet i golvet. 

“Sök dina rötter under dina fötter” var textraden som hade avslutat whiteboardtavlans meddelande. Han böjde sig ner och satte pennan i låset. Den passade, men gick inte alls att vrida om. Som styrd av en högre kraft rörde sig hans händer: ur skjortfickan tog högra handen förvånansvärt stadigt fram glitterröret från bildsalen och den vänstra handen skruvade därefter mekaniskt av locket. Glittret hälldes i en liten hög på golvet bredvid nyckelhålet. Skolministern åkallade därpå mumlande dem som han förstod att hans uppdrag var att möta, vilka de nu var. Giganterna. De på vilkas axlar han skulle stå. Så hade meddelandet sagt.

-Giganterna, kom giganterna! Kom fram! manade Skolministern.
Lite glitter rann ner i nyckelhålet och när Skolministern vred om nyckeln gick låset upp. I golvet öppnade sig en lucka stor som en halv kateder, och genom röken som steg upp från underjorden kunde en trappa skymtas.

Skolministern satte sig ned med dragen penna, beredd att hålla allt annat än önskat besök borta. Öppnade man en dörr till underjorden för att rådgöra med giganter måste man vara beredd på alla eventualiteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: