Lucka nr 13

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Gröt, gotter och tomtebrus
en skolmatsal i sus och dus

Skolministern arla stod upp denna morgon, väckt av något brus och ljus. Bruset var att likna vid ett sorl av en folkmassa, eller kanske vid vågornas svall mot en frusen strand. Ljuset var klart men kom och gick som ljuset från ett fyrtorn.


Utanför idrottshallen syntes inget som förklarade varken brus eller ljus. Skolministern försökte nu finna vägen tillbaka till expeditionen, men fann sig efter en stunds illande och villande utanför en stor dubbeldörr i glas där det envetna ljudet brusade högre och det blinkande ljuset lyste skarpare.
Det var den stora saftblandare som stod strax innanför ingången till matsalen som spred sitt ljud och ljus. I saftblandaren sprudlade den tomteröda energidrycken, och bredvid stod ett stort pepparkakshus överstrött med vit kristyr och non-stop i regnbågens alla färger. I de rostfria matbehållarna ångade den vita risgrynsgröten och lerkrukorna med socker och kanel var fyllda till bredden. Bredvid gröten låg julvörten uppskuren i tjocka skivor och faten med julskinka var garnerad med gran-grön grönkål. Där normalt salladsbuffén serverades stod nu byttorna fulla med ischoklad, små chokladdoppade marsipangrisar och knäck.
– Var så god! Låt det väl smaka! bjöd en av de vitklädda damerna med glitter i håret som plötsligt dykt fram bakom disken.
– Det luktar verkligen gott, må jag säga, sa Skolministern som inte kunde låta bli att fylla både en och två tallrikar med allt det goda. Men är det här verkligen sund mat för vår studerande ungdom?
– Vi har haft stormöte och kommit fram till att det här är precis vad våra ungdomar behöver, sa mat-tanten bestämt. Ta en grönkål till, så blir det så bra så. Och en knäck.
Medan Skolministern satt i den doftande matsalen och mumsade förnöjt (för nu hade han tillfälligtvis avbrutit sitt lappletande) hörde han på håll de spröda tonerna av luciasången och kände den svaga men omisskännliga doften av bränt hår.


Comments
One Response to “Lucka nr 13”
  1. metabolism skriver:

    Tycker det är ganska kul att knuff.se har fått med det här inlägget under ”grön ungdom”.
    Förlåt ni som hamnar så fel!
    (gran-grön grönkål + ungdom i två vitt skilda stycken är vad som fått er att hamna här)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: