Lucka nr 9

Skolministern svimmar i skymningen
 

 

När Skolministern lämnade bildsalen gick han inte tillbaka till varifrån han kommit, utan fortsatte  framåt i korridoren. Kanske fanns det en kortare väg till rektorsexpeditionen, och kanske kunde han fortsätta lyckas hålla sig undan från fransklärarna. Han ville inte tillbringa en natt till i en skrubb.

Han stannade till vid ett fönster och tittade ut, denna afton i början av december. Den lilla skolgården var övergiven, rabatterna vore halvt översnöade; sommarens glesa rader av ringblommor hade under hösten lämnat plats åt kärleksörten som efter sin långa verksamhet nu hade böjt sina snötyngda nackar mot sina blekgröna blad; ännu hade ingen människofot trampat sandlådans sand sedan den första snön stilla lagt sig.

Skolministern försjönk för en stund i tankar om skolan. I ett samhälle, tänkte han, där skolsystemet är så utvecklat, skulle man ha rätt att vänta sig mer lysande resultat än man i verkligheten finner. Tyvärr har en upplyst samtid funnit skolsystemet gammalmodigt och hindrande för utvecklingen.

Som om allt gammalt vore fel. Det var där de tog fel.

En dörr stod öppen längre fram i korridoren, och slog regelbundet mot dörrkarmen. Det var dörren till sal 5328. Han stannade till och förlorade sig nu i tankar om gammal hederlig byggnadskonst och hållbara snickerier, men ryckte till när han tyckte sig höra några franska verb. Raskt slängde han sig in i klassrummet, snubblade på tröskeln, föll framstupa, pladask på magen. Röret med glitter rullade över golvet. Skolministern kröp snabbt efter och fick tag på det. Han reste sig upp, men utan att se sig för. Han slog huvudet i en av bänkarna, så hårt att han svimmade av.

Ute började det att skymma.

Bilden är Strindbergs självporträtt, har hittats på Wikipedia och hans huvudbonad har gjorts om av en riktig klåpare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: