Vad säger kursplanen om svordomar?

“May I ask a question?” she said, and then leaned closer to whisper: “Tell me please, what is the difference between a slut and whore?”

Språk lärs i meningsfulla sammanhang, så sägs det och det tror jag på. Kvinnan som frågade, en immigrant i den kanadensiska engelskunderisningen ställde en sådär 30 frågor av samma art den dagen, och skrev ett litet minilexikon bestående av svordomar och mustiga uttryck. Efter att ha skrivit ner definitionen av ”bitch” tackade hon så mycket och anmärkte  “ my sons will be punished.”

Det är en lustig historia, men också viktig: Att hjälpa vuxna andraspråksinlärare förstå inte bara grammatiken utan också språkets mindre rumsrena vokabulär. Använder någon rasistiska eller religiöst färgade tillmälen, eller hatord mot ens barn så bör man som förälder kunna förstå även denna del av språket. (Läs artikeln ”Swearing as a second language” i sin helhet.)

Men någon egen ordbok hade kvinnan inte behövt skriva, för det finns redan minst en sådan. The Slangman Guide to Dirty English, av David Burke finns till och med att ladda ner på nätet. Men kvinnan törs kanske inte, precis som jag, det kanske är någon suspekt källa – och hjälp vad jag skulle svära om jag fick nedladdat annat fult än fult språk. Men här kan man i alla fall provläsa några sidor (länk Amazon).

Vad säger kursplanen om svordomar? Bäst att inte ens tänka tanken … men nog skulle det bli motiverade elever om man ägnade lite tid åt att utveckla deras foul-mouthed språkliga kompetens? Språkutvecklande arbetssätt, absolut, men kanske inte riktigt på rätt sätt? 😉

Det ska ha kommit ut en ordbok med massor av ”fult språk”, relativt nyligen, men jag kan inte minnas vad den heter eller hitta min minnesanteckning/något bokmärke på delicious. Någon som vet?

Mer om svordomar:

http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/en/Profanity

http://www.noswearing.com/dictionary

Om klippet här ovan inte fungerar eller slutar fungera, då kan man – om man man loggar in på sitt youtube-konto och intygar att man är över 18 – titta på  klippet från Channel 4, med kända personers favorit-ful-ord. Det är farliga grejer det där, fula ord! Lösenord krävs för att lyssna till ord som alla redan hört!

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DyJsM1Tl7_jE

Mer om svordomar, dock inte på engelska men tidigare publicerat på metabolism, hittar du HÄR

Comments
One Response to “Vad säger kursplanen om svordomar?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Johan Eckman, Metabolisterna. Metabolisterna said: Vad säger kursplanen om svordomar? : http://wp.me/pVMQ-2GK […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: