Lucka nr 1

Den skenbara tomheten, glasstruten eller trattkantarellen

Det var tidig morgon när skolministern anlände. Byn låg i djup snö. Av skolhuset syntes knappt ingenting, det var höljt i dimma och mörker och inte ens den svagaste ljusstrimma kom från den stora byggnaden. På träbron som från ändhållplatsen förde in mot skolområdet blev skolministern stående en lång stund och såg upp mot den skenbara tomheten. 

Skolministern svepte halsduken ett varv till runt halsen och stegade med myndiga men något hala steg vidare, tills dess han nära på slog sin rödfrusna näsa i byggnaden som plötsligt tornade upp sig framför honom. Han stannade framför porten och tittade upp.

Det han såg var ytterst märkligt. En synvilla så klart, det kan bli så när när ett grått hus möter en grå himmel en helt vanlig onsdag. Huset tycktes liksom växa. Det blev högre. Det blev bredare, men bara uppe vid toppen. Skolministern tänkte för en sekund på glasstrutar och trattkantareller, men avbröts hastigt när han tappade sin fodrade handske i brun lammnappa. När han vikt sig dubbel, plockat upp handsken från marken och viftat bort det mesta av snön som klamrat sig fast vid hans hands tredimensionella avbild såg han återigen upp. Märkligt. Huset verkade ha växt. Eller var det han som blivit mindre? Ett korn av oro började så sakta gro någonstans i magtrakten.

Han svalde och öppnade porten.

Obs! Bild-blamage. Originalbild från Wikipedia.

Comments
3 Responses to “Lucka nr 1”
 1. Bokmal skriver:

  Får man stjäla hur som helst hur litterära verk? Jag som har läst verket i fråga ser genast vad som tillhör Kafka, men för den oinvigde är detta svårare att avgöra. Borde ni inte tydliggöra detta så att inga oklarheter föreligger?
  /Bokmal och vän av ordning

 2. Janis skriver:

  Hej, Bokmal!

  Vi var en stund inne på att vi skulle ha en tävling för läsarna där det gällde att hitta den/de litterära anspelningarna. Men eftersom vi inte kunde komma på ett annat pris än en helkväll med metabolisterna och några flaskor glögg, och eftersom vi tvivlade på att detta skulle trigga tävlingsivern, så kom vi fram till att bara anspela friskt men utan att bistå med några detaljerade anvisningar om var, hur eller ens varför.
  I bildningssyfte tänkte vi också att oklarheten i stället skulle trigga läsarens nyfikenhet så att den oinvigde letade fram verket i fråga och läste det, i syfte att se i vilken grad vi våldfört oss på verket.
  För den oinvigde kan vi ändå denna gång berätta att man inte behöver leta länge i Kafkas ”Slottet” – redan i bokens inledning hittar man det man söker.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] This post was mentioned on Twitter by Metabolisterna, Metabolisterna. Metabolisterna said: Lucka nr 1: Den skenbara tomheten http://wp.me/pVMQ-2Dv […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: