Textanalys (i valtider)
I läroplanen för grundskolan står att läsa att det är ”nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ”. (Lpo94)
I kursplanen för svenska står att läsa att ”det skrivna ordets betydelse är stor och samhället ställer krav på förmåga att kunna hantera, tillgodogöra sig och värdera texter.” Mål att sträva mot är att eleven ”utvecklar förmåga att utnyttja olika möjligheter för att hämta information, tillägnar sig kunskap om mediers språk och funktion samt utvecklar sin förmåga att tolka, kritiskt granska och värdera olika källor och budskap”. (Kursplan svenska) Detta är alltid aktuellt och med anledning av morgondagens val ännu mer aktuellt.
DN/Debatt: Kenneth Asps studie av medier i valtider, ”Stark negativ rapportering om Mona Sahlin i Expressen” (en studie som behandlar mer än Mona Sahlin).
När vi ändå är inne på media och valtider: Anders Ehnmark minns en historia av Mark Twain: Valrörelsens lymmeltåg (Expressen)
Uppdatering 19/9:
Valforskarens slutord i dagens artikel ”Så tänker vi när vi väljer” (DN) skulle vara värda en alldeles egen textanalys:
– Det är möjligt att det växer fram en väljare som bryr sig mer om privatekonomiska frågor när det inte är så stora ideologiska skillnader mellan partierna längre. Kampen om välfärdsstaten är över. Moderaterna har gett upp sitt motstånd och Socialdemokraterna har vunnit slaget om den svenska modellen. Då bryr vi oss kanske mer om några kronor hit och dit i den egna plånboken.
Vilka explicita verklighetsomdömen, och vilka implicita värdepremisser och handlingsrekommendationer kan vi utläsa bara i detta korta textstycke? Är de ideologiska frågorna inte längre så stora? Är kampen om välfärdsstaten över? Är moderaternas motstånd mot välfärdsstaten borta och har sossarnas modell vunnit, oavsett regering ? Bör moderater och sossar alltså ses som samma skrot och korn, värderas lika i avseende hur de värnar ”den svenska välfärdsmodellen”? Bör skillnaderna dem emellan bara ses som petitesser? Ska vi se på skillnaderna som om de bara handlade om ”några kronor hit och dit i den egna plånboken”? Ska vi förminska frågan till det?
Comments
One Response to “Textanalys (i valtider)”Trackbacks
Check out what others are saying...[…] Textanalys (i valtider) […]