Ny som lärare 2012. Vad betyder introduktionsåret för anställningsbarheten?

Ny i yrket. Svensklärarföreningens medlemstidning nr 3, 2010.

I den senaste numret av Svenskläraren diskuterar docent Åsa Morberg plus och minus i den nya lärarutbildningen. Åsa Morberg forskar i lärares första tid i yrket, den så kallade inductionsperioden. Frågan hon ställer är om den nya lärarlegitimationen (1 juli 2012) kommer att underlätta den första tiden i yrket.

Jag rekommenderar en läsning av artikeln, den tar upp för- och nackdelar med den nya lärarutbildningen och problematiserar lärarlegitimationen. Artikeln finns inte att läsa på nätet, men numret går att beställa här.

Min fråga är vad den nya yrkeslegitimationen kommer att innebära för nya lärares anställningsbarhet. Då går jag inte in på frågan om vad de mer specialiserade lärarkategoriernas skilda yrkesexamina  kommer att betyda (för övertalighet respektive brist i yrket i och med den minskade rörligheten mellan lärarkategorierna) vilket förstås också är en viktig fråga.

Min fråga gäller vad kravet på en ettårig introduktionsperiod med obligatorisk mentor och befrielse från att skriva bedömningar och sätta betyg kommer att innebära: hur attraktivt kommer det nu att vara för den enskilda skolan att anställa en nyexminerad lärare?

Förstå mig rätt – jag anser att lärares första tid i yrket behöver underlättas. Det är orimligt att nya lärare förväntas klara allt den första tiden. Jag gjorde en högst ovetenskaplig undersökning och hörde mig för hur många som haft en mentor under sitt första år – och svaret blev: ingen. Förklaringen är med all säkerhet en brist på resurser. Det är synd, för läraryrket är alldeles för komplext för att kastas ut i utan någon slags flytväst, eller räddningsboj. Många nya lärare trampar vatten det första året – och det finns de som sjunker. Pedagoger som utbildat sig i fyra-fem år och som skulle ha blivit bra pedagoger, om de inte sjunkit i brist på stöd redan under det första årets praxischock.

Men problemet kvarstår: hur många skolor kan och vill anställa en nyexaminerad lärare som kräver särskilda resurser? Resurser i form av en kollega som tar på sig mentorsuppdraget (obetalt, eller betalt?) och ämneskollegor som tar på sig en större börda av bedömningar och betygssättningar (med minskad undervisningstid?).

Som ny lärare är den stora minusposten i CV:et de där raderna som saknas: de om tidigare erfarenhet. Att som ny lärare från och med den 1 juli 2012 ha både bristen på erfarenhet tillsammans med kravet på de extra skolresurser som krävs för att få tillträda tjänsten – hur konkurrenskraftigt är det?

Jag har svårt att se att skolornas budget lastas med kostnaden för mentorer – på bekostnad av annat. ”Billigare” eller mindre betungande blir att bara anställa lärare med erfarenhet. Jag har svårt att se att en ensam undervisande klass- eller ämneslärare skulle kunna överlåta bedömning och betygsättning till kollegor som inte själva undervisar eleverna, och lika svårt har jag att se att skolor är särskilt intresserade av att anställa lärare som befrias från detta svåra och tidskrävande moment.

Ett introduktionsår utan en särskild slags tjänst, liknande läkarnas A-tjänstgöring, betvivlar jag är möjlig, om man inte kraftigt vill försvåra nya lärares anställningsbarhet. Med ökade anslag i form av medel till fler lärare i skolan skulle ”AT-tjänster” kunna införas som innebär delat undervisningsansvar – bra för både nyexaminerade lärare, elever och kollegor (tänk bara på möjlighet till undervisning i halvklasser!).

Tidigare på metabolism: Lina om lärarlegitimation och ”AT-tjänstgöring”, Janis om lärarlegitimation eller läraraspirant.

Annonser
Comments
One Response to “Ny som lärare 2012. Vad betyder introduktionsåret för anställningsbarheten?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Ny som lärare 2012. Vad betyder introduktionsåret för anställningsbarheten? […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: