Skolan är viktigare än så

Jag skrev om ”stökiga föräldrar” i och med att skolministern vill ha in fler ansvariga föräldrar (i stället för fler [alt. tillräckligt många] pedagogisk utbildade vuxna) i skolan, och i det inlägget var jag inne på hur den negativa debatt som skoldebatten oftast handlar om påverkar  föräldrars syn på skolan och, i brist på bättre ord, respekt för professionen.

Tweedelee tar upp medias bevakning av skolfrågor på ett förtjänstfullt sätt, läs här. Hon gör en jämförelse med tyska die Zeit, de

ägnar sig inte åt det där buller- och bång-rapporterandet som de gör här, dvs så fort Jan Björklund säger något slås det upp stort och man skriver för och emot och det finns inget konstruktivt alls, eller också skriver man om mobbning, eller om sjunkande betygsnivåer eller något annat som doftar kris och den svenska befolkningen lär sig att skolan kört in i ett isberg och är på väg att sjunka.

Vi skyller allt som oftast enbart på politikerna och glömmer för ofta medias (den tredje statsmaktens) ansvar. Mer reflektion och eftertänksamhet är vad Tweedlee efterlyser, och jag instämmer –  media bör släppa in alla skolans röster i rapportering från skolvärlden, inte bara de som skriker högst och ger de mest braskande rubrikerna. Visst händer det att media rapporterar från verkligheten och visar på både det positiva och problematiserar problem på allvar, men alltför sällan. Nu i valtider är det extra viktigt att det sker mer, nu när skolan återigen är ett politiskt valårs-slagträ.

(På skolan diskuterar vi de rubriker Björklund skapat, och meningarna går isär, men de allra flesta är arga och besvikna på vår skolminister. Det känns tråkigt att vi lägger tid på dessa diskussioner, det är ju inte så att de utvecklar den pedagogiska verksamheten, precis. Tänk vad mycket viktigare saker vi kunnat diskutera, saker som hade betytt något, och haft betydelse längre fram än till valdagen.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: