Kanon på nytt

”Låt statliga museer och kulturinstitutioner lista de viktigaste delarna av svenskt kulturarv på respektive område. Använd sedan listorna i skolundervisningen och presentera dem i en portal på webben, där det finns digitala exemplar och beskrivningar av verken”. (Sydsvenskan i dag)

Folkpartiet propagerar ännu en gång för en kanon, inte bara en litterär (som 2006) utan en kulturkanon. Jag gillar delar av idén, men skulle ha velat formulera det annorlunda:

Låt statliga museer och institutioner skapa en portal på webben där konst, litteratur och historiska artefakter presenteras i ord och bild. Portalen är öppen för alla, så att även den som inte har möjlighet att själva besöka de statliga museerna och kulturinstitutionerna kan få del av samlingarna, och/eller för att den som vill lära mer kan göra det. Om sedan en lärare, eller elev, kanske vill använda det i  klassrummet så finns det där, lättillgängligt och informativt – men valet överlåter vi till dem själva på grund av komplexiteten i att avgöra vad som är det viktigaste i den mångfald som utgör alla våra samlade kulturella yttringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: