En dålig investering

Pyramider.

Högst upp står det tennisproffs och IT-entreprenörer. Bild från Tom@HK via Flickr (CCA-licens).

Två män sitter i sina solstolar. Den ena är en skåning i stråhatt och med grått skägg. På nästippen sitter ett par små glasögon. Han ser ut att vara tagen från en livsstilsartikel om sommar på Österlen. Sandaler. Han är läkare. Mannen bredvid honom är norrlänning (jag är inte tillräckligt bra på dialekter för att särskilja vilken region han kommer ifrån) och ensamstående pappa. Hans dotter heter Monika. Pappan har på sig en mossgrön pikétröja. det är det mest färgglada med honom. Allt annat är grått eller brunt, från håret till strumporna. I knät har han en korsordstidning. Följande meningsutbyte sker:

Läkaren: Ja, alla är ju bra på nåt brukar man säga
Pappan: Ja, men det stämmer inte..
L: Nä det gör det inte
P: Nä… Nä, Monika, hon duger inte till mycket inte…
L: Nej men du förstår, barnafödande är lite som ett pyramidspel, va. Längst upp (formar en pyramid med händerna) sitter ett fåtal personer med en avkomma i form utav en IT-entreprenör eller tennisproffs, va, medans det stora flertalet av oss blir kvar här nere med ingenting.
P: Ja, ja. Jag sa ju ofta det till min fru att vi skulle ha skaffat oss en apa istället.
L: Ja, ja (nickar).
P: Ja som i den där filmen med Clint Eastwood.
L: Ja, mina barn har vilat i min skugga hela sina liv. Legat där som en annan Bombi Bitt med ett halmstrå i munnen, lapat i sig frukterna av mitt hårda arbete. (skakar på huvudet) Och det enda jag fått som tack är hat och förakt. (skakar på huvudet) Om, om jag är ett stort träd, va (måttar med händerna) så är dom en liden såg, redo att fälla mig… Vass nog att drapa mig, så är det.
P: Ja, det där behövde ju aldrig Clint Eastwood oroa sig för…
L: Säger du det du…
P: Maken till lojalt däggdjur får du fan leta efter… Och lättlärd och rolig vet du. Där hade du en apa som kunde läsa läget, tänka utanför boxen vet du. Ja… Sen har du ett högt andrahandsvärde på apor.
L: Ja, ja… Tillsammans med Fermenta så är mina barn den sämsta investering som jag nånsin har gjort. Som jag har satsat, va, av min tid, mina pengar, min kärlek…
P: Ja…
L: (Lite upprört) För att inte tala om alla skattepengar som man har plöjt ner i andras jävla ungar… Flöjtlektioner och tandställningar. Vad fan ska man med raka tänder till om man inte ens kan följa med i ett enklare resonemang!?
P: Jag har ju räknat ut det , att den dan jag dör kommer Monika att vara skyldig dödsboet cirka 3,5 miljoner kronor.
L: Ja på så vis…
P: Ja det enda jag lämnar efter mig till Monika är ett gott skratt. Jag har testamenterat allt jag äger till clownen Manne och allmänna arvsfonden, fifty-fifty.

Klungans Ingen bor i skogen är en genial TV-serie. Först var jag lite tveksam, men sen föll jag för karaktärerna, formen och tilltalet. Snart försvinner avsnitten från SVT Play. Utdraget ovan är ett transkript från avsnitt 3 där samma pappa som ovan hävdar att barn är ”bland det sämsta vi har här i samhället”.

Annonser
Comments
One Response to “En dålig investering”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] vi har här i samhället”. (Denna fantastiska scen finns förresten transkriberad i sin helhet här och på YouTube […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: