Om: En annan syn på inlärningssvårigheter; ADD, autism, språkstörningar med mera

"Aditi Shankardass is pioneering the use of EEG technology to give children with developmental disorders their most accurate diagnosis." /TED

När dr Aditi Shankardass studerade de neurologiska orsakerna bakom dyslexi slogs hon av att neurologiska störningar endast diagnosticeras genom observationer av beteende, i stället för en undersökning av hjärnan – vilket är som att hjärtpatienter inte skulle diagnosticeras med EKG eller röntgen, utan bara genom sina fysiska symptom.

Med EEG har man nu till exempel kunnat visa på att en pojke som diagnostierats som svårt autistisk i själva verket hade hjärn-attacker (heter det så? brain seizures på engelska) med symptom liknande de hos en person med autism – han var med andra ord feldiagnosticerad och med medicin kunde detta avhjälpas eller avsevärt förbättras.

Lyssna till föredraget hos TED: A second opinion on learning disorders:  aditi_shankardass_a_second_opinion_on_learning_disorders.html

Om språkstörningar hos barn p.g.a. epileptisk hjärnaktivet kan du läsa om HÄR; ett pressmeddelande om en studie gjord av Sahlgrenska akademin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: