Det exotiska bastubadandet

Att allting är Kulturellt Betingat är inget nyhet. Så när något så välkänt som bastubadande görs exotiskt – då blir det roligt! Som bastubadare sedan barnsben blir jag både häpen och road när jag läser skylten utanför hotellbastun:

Efter en inledande beskrivning över hur man steg för steg går till väga för att ta plats på bastu-laven betonar instruktionsskylten att ett bastubad minsann inte är ett uthållighetsprov. (Vilket det förstås visst är – sisten ut är BÄST! ) I stället råds man att lämna bastun när värmen blir för besvärande, för att svalka av sig: ”People do this in different ways; you should use the technique that suits you”. Förslags-vis genom kyla ner sig gradvis-tekniken (sitta i ett rum utanför bastun), kalla dusch-tekniken eller hoppa i poolen-tekniken. Vissa våghalsiga bastutbadare sägs köra hoppa ner i iskallt vatten-tekniken – men den metoden, med dess skarpa värmekontraster, bör endast de med god hälsa och erfarenhet av sådana dramatiska sensationer våga sig på! (Hur detta skulle låta sig göras på hotellet i mångmiljon-staden utan närhet till sjö och brygga (och mitt i sommarvärmen) informerar inte skylten om. Is i partypack från den närbelägna livsmedelsbutiken?)

Om man sedan vill kan man spä på med ytterligare 5-10 minuter i bastun. Nu har man kommit fram till det mer avancerade stadiet: om ens med-bastare är med på noterna är det nu dags att överväga att hälla lite vatten på stenarna ”to produce a rapid increase in the hotness of the sauna”. Och innan du sedan är helt klar med bastubadet bör du vila 15-20 minuter innan du tar en dusch och klär på dig.

Bilderna är klickbara, de är suddiga men läsbara i den större storleken. Jag kunde ha tagit EN bild och sedan förstorat upp den, men det fattade jag inte medan jag fotade. Det är inte kulturellt betingat, det är helt individuellt, det där med fattningsförmåga.

1

2 …………………………………………………. 4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: