dikt och konst åt folket

 

Cyril Power, The Tube Station

bookroomartpress.co.uk (klickbar): Cyril Power THE TUBE STATION*************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

I boken ”Poesi på väg” finns alla de dikter som SL:s resenärer kunnat läsa genom åren, på tunnelbanetågen och bussarna. Jag slår upp den, och nästan på måfå blir det ” Jorden kan du inte göra om” av Stig Dagerman:

Poesi på väg : dikter i Stockholms tunnelbana och bussar 1993-2006

147 dikter. Klassiker och modernare. Valda utifrån olika teman.

.

Jorden kan du inte göra om.

Stilla din häftiga själ!

Endast en sak kan du göra:

en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket

att själva stjärnorna ler.

En hungrande människa mindre

betyder en broder mer.

.

I Londons tunnelbana kan man också läsa dikter. Klickar du på dikten här ovan (min favorit) får du se sommarsäsongens utvalda dikter (plus tidigare publicerat). Om jag fick bestämma skulle all reklam bort och allt reklamutrymme på tåg och bussar i stället upptas av dikter och låttexter, bevingade ord, citat och ordspråk.

Fick jag bestämma ännu mer skulle jag vilja att all konst som visas på museer skulle finnas tillgänglig som reproduktioner för besökaren i museibutikerna. Som det är nu finns inte allt det som visas ens i vykortsformat – man kan få gå hem helt utan och mycket trånande även om man blivit djupt förälskad. Om sedan konst från världens stora museer också visades för kollektivresenärerna på samma reklamplatser som poesin publiceras – det vore ett livsberikande projekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: