Betygssättning nattetid

betygDet var sista dagen igår att skriva in betyg. Konstigt nog hittade jag inga treor i upplösningstillstånd. De som borde ha varit oroliga hade gått hem. En elev mailade mig och skrev att jag skulle höra av mig till honom om jag ville att han skulle göra något för att få ett högre betyg. Jag svarade att det får han faktiskt bestämma själv, men om han var intresserad av att försöka så ville jag ha hans uppgifter senast kl 23.30. Det är inte jag som bestämmer vad han ska ha för betyg.
Hade jag tänkt lite längre hade jag insett att mitt smarta drag innebar att jag skulle behöva vara vaken till midnatt. Kvällstrött som jag är (även om de ljusa kvällarna piggar upp något) satt jag där och gäspade. Och väntade. Och dubbellkollade de andra betygen.
Jag fick inte in hans uppgifter. Man kanske skulle kunna säga att jag blev dubbelt bestraffad. Sedan damp det in andra inlämningsuppgifter i min inbox, men vid det laget var jag så trött att jag mest tyckte att det var jobbigt.

Riskerna med nattbedömning är att man bedömer i nattmössan. Vilket det skulle visa sig att jag gjorde. Två av mina elever heter Erik och Pontus. Problemet med dem är att Erik ser ut som en Pontus, medan Pontus ser ut som en Erik. Eftersom de alltid umgås blir det ännu svårare att skilja dem åt. Erik fick Pontus betyg, och tvärtom.

Nu var det lätt att åtgärda, för det fanns det tid till när jag kom till jobbet i morse. Och det kommer det nog att göra i ett par dagar framöver. Men ändå. Man vill ju att det ska bli rätt. Gärna på en gång.

Nästa vecka, när resten av betygen ska skrivas in, ska jag ägna nätterna åt att sova.

Annonser
Comments
2 Responses to “Betygssättning nattetid”
 1. Janis skriver:

  🙂

  Jag har också två elever, låt oss kalla dem Erik och Pontus, och problemet är att de fått helt fel namn och borde byta. Ett busigt namn borde bäras av den som är busig, och ett stadigt namn av den mer samlade och stadige.
  Bäst är när de båda är närvarande och sittter bredvid varandra för då kan jag snabbast reda ut vem som är vem (den högre ser ut att heta E, så han är alltså P och vice versa). Jobbigt är när bara en är närvarande. Då kan man hojta på P för att säga åt honom att, t.ex., sluta brottas och bli helt negligerad, självfallet, av E.
  /Janis

 2. Janis skriver:

  Man kan också vakna mitt i natten och sätta sig och läsa uppsatser för att man är helt pigg och inser att sent inlämnade uppsatser passar ju bra att läsas sent på natten, och sen kan man gå och lägga sig vid 04 och sova gott utan att behöva väckas av uppsatser som vill ha ens uppmärksamhet. I alla fall om det är lördag och man kan sova en bra stund in på förmiddagen. /Janis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: