Vill du vara elev i din egen klass?

Anne-Marie Körling lyckas skrämma upp mig en smula med ett av hennes senaste inlägg. Eller, nej, jag tar tillbaks det där. Det är jag som skrämmer upp mig.  Hennes inlägg heter Bra pedagogisk fråga och lyder så här:

Vill jag vara elev i min egen klass?

Det är en sådan fråga jag tycker att jag borde kunna svara på. Vill jag vara elev i min egen klass? Det är en daglig fråga. Om och om igen ställer jag mig den.

Anne-Marie

I ärlighetens namn: nej, det vill jag inte. Det sitter jag och tänker nu framför datorn. Men i fredags hade jag faktiskt velat vara det. Hela dagen. Och i torsdags på eftermiddagen, men inte på förmiddagen. Om jag skulle slå ut det på en vecka så skulle jag nog svara att det är 50/50. Ibland skulle jag inte vilja vara elev i min egen klass.

Tänker jag på varför jag inte skulle vilja vara elev hos mig själv så får jag en obekväm känsla i magen. Precis som man har innan man ringer någon man inte vill ringa för att berätta något man inte vill berätta, eller när man måste gå förbi stora gäng sent på kvällen. Så jag väntar med att tänka på det ett tag. (Men tankarna handlar om gränsdragning, flexibilitet och förväntningar. Huga.)

Om jag skulle tänka på varför jag vill vara elev i min egen klass istället så tänker jag så här (tänk på att jag inte lyckats tänka bort mitt vuxenjag, vilket kanske gör att poängen med den här övningen försvinner): jag skulle vilja ha en lärare som anstränger sig för att hitta på uppgifter, som bryr sig och som man kan skoja med. Jag skulle vilja ha en lärare som visar att hon försöker möta mig, även om det inte alltid går, och som är tydlig med vad som behövs göras för att få betyg. Nu slutar jag tänka på det här.

Anne-Marie, det här var en himla viktig (men läskigt läskig) fråga. Jag tror inte att jag är redo att tänka på den varje dag. Kanske en gång i veckan.

Comments
2 Responses to “Vill du vara elev i din egen klass?”
  1. Och jag som brukar tänka: ”Vill jag att mina barn ska gå i den här skolan?” och alltför ofta blir svaret tyvärr nej.

    Gulp.

    Fast, vill jag att mina barn ska ha en lärare som jag? Som är engagerad, kompetent, påläst och har en enorm drivkraft? Då är svaret ja.

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] som hänvisar till Metabolism som lyfte in frågan i ett resonemang jag har stor respekt för. april 14th, 2010 | Etiketter: elev i min egen klass | Kategori: FRÅGOR och om konsten att ställa dem, LÄRAREN och tankar om yrket […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: