Grattis till Hans Rosling

Metabolisterna gillar Hans Rosling, se Monicas gamla inlägg med länk till hans föreläsning med ”världsstatistik”, och vill förstås gratulera till att Världsbanken nu släpper sina statistiska siffror fria – läs mer här (DN i dag).

Hans ord om hur man bäst talar med makten var också något man kan gilla, i alla fall så länge man inte är en makthavare:

– När jag först slutade argumentera och sedan slutade skälla och i stället började ironisera, då gick det bra, och när jag till slut började förlöjliga dem, då gick det riktigt fort. (DN 21/4)

Detta språk kan bara talas nerifrån och upp, det är inget att använda i situationer när man talar uppifrån och ner, som när lärare talar med elever eller vuxna med barn, till exempel, och är alltså inget man har så stor användning av till vardags. Men ibland så, då kan det komma till pass –  när makthavarna är riktigt mäktiga.

Feedback, eller respons som vi brukar säga, är också en grej Metabolisterna gillar:

Vad är det bästa med att statistiken nu släppts fri?

– Det allra bästa är att när många börjar använda datauppgifterna kommer man att hitta svagheter och fel, då kommer det feedback. Och då blir det bättre beslut. Det är så här det ska gå till. (DN 21/4)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: