J.K. Rowling om fantasi och misslyckande

Författaren J.K. Rowling håller ett tal för studenter som från Harvard. Det är ett mycket bra tal, ett sånt där som jag skulle behöva höra ett par gånger om året. Det handlar om misslyckade och fantasi. Rowling använde sitt största misslyckande som grund för sitt skrivande och för sin egen personliga utveckling. Hennes fantasi lät henne inte bara skapa det som inte finns, utan också att känna empati och förstå verkligheter som hon inte upplevt.

Här finns manuset till talet. Och funkar inte länken så är adressen här:
(http://harvardmagazine.com/commencement/the-fringe-benefits-failure-the-importance-imagination)

Det här med misslyckanden är ju rätt svårt. För å ena sidan är många rädda för att misslyckas med, om inte allt så någonting. Å andra sidan är det misslyckanden som gör att vi lär oss, att vi utvecklas. Rowling säger i sitt tal: ”failure meant a stripping away of the inessential. I stopped pretending to myself that I was anything other than what I was, and began to direct all my energy into finishing the only work that mattered to me.” Det låter så enkelt, men oj, vad ont det kan göra på vägen dit.

I skolan finns alla möjligheter att jobba med misslyckanden. Svårigheten är att ett misslyckande i skolan sker på två plan: det individuella och det kollektiva. Det är tillräckligt svårt att misslyckas inför sig själv, men att göra det inför en grupp människor som man har mer eller mindre bra kontakt med kan kännas ännu värre. Att misslyckas är att inte vara bra på något är att inte leva upp till förväntningar är att vara fel.
Kan man då tro på någon (läs: Monica) som bara ler när projekt och uppgifter skiter sig, som säger ”det är bra att det blev så här”, som vill att man ger sig på projektet en gång till?

Det är det jag försöker jobba med. Att acceptera att man misslyckas, och ändå våga ge sig på det igen. Lite intressant är ju att jag ständigt misslyckas i mina försök att få eleverna att vända sina misslyckanden till något positivt. Förhoppningsvis kommer de snart upptäcka mitt konstanta modellande.

Comments
One Response to “J.K. Rowling om fantasi och misslyckande”
  1. Morrica skriver:

    Oh vilket tal! Underbart, tack för att du delade med dig av det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: