Men varför?

debattsidan i Dagens nyheter slänger alliansen nu fram ett förslag som bland annat innebär ett införande av lärarlegitimation.

Det finns ju helt klart poänger med ett förslag som till exempel innebär att myndighetsutövning som betygssättning inte ska kunna ske av vem som helst hur som helst, eller att nyexade lärare ska ha rätt till en bra yrkesintroduktion.

Å andra sidan säger förslaget också en hel del om vilka idéer om utbildning och olika yrkesgrupper som alliansen bär på. Kravet på att man är kvalificerad och legitimerad för att få bedriva undervisning och bedömning ska nämligen inte finnas på yrkeslärare och modersmålslärare – dessa lärare brukar nämligen inte komma till skolan ”den vanliga vägen” (vilket tydligen är ett argument för att det även fortsättningsvis ska vara så).

För att få lärarlegitimation ska man ha utbildning i sitt ämne och ett kompletterande år med pedagogiska och praktiska inslag – eller lärarutbildning. Varför detta skulle vara omöjligt att kräva av yrkes- och modersmålslärare är för mig en gåta.

  • Tänker man sig att yrkeslärarna (vanligtvis män från bättre betalda branscher) inte ska gå att få till skolan utan lockbetet att de, till skillnad från andra, får ges fast anställning utan att ha legitimation?
  • Tänker man sig att dessa lärargrupper inte ska klara av kravet på att ha utbildning i sitt ämne och ett kompletterande år?
  • Tänker man sig att det inte finns samma behov av rättssäkerhet kring betygssättning inom dessa ämnen?
  • Tänker man sig att elever på så kallade yrkesprogram (inte sällan skoltrötta) inte har rätt att möta lika professionella lärare som andra elever (om man nu, som alliansen, mäter professionalitet med legitimation)?

I alliansens förslag finns ett krav på att (utbildade) lärare inte ska få ges fast anställning under första året, och att de samtidigt ska ha rätt till en mentor under detta ”introduktionsår”. Detta innebär i praktiken att en behörig lärare med, till exempel, 5,5 års utbildning på högskola endast får provanställas under de första 12 månaderna.

Det betyder samtidigt att yrkes- och modersmålslärare (som ju inte har legitimationskravet på sig) kan ges fast anställning direkt, utan att ha någon som helst utbildning. De senare kan då heller inte ha rätt till det introduktionsår med mentorsstöd som ska leda till legitimationen. Som om behovet av introduktion försvinner för att utbildning saknas.

Vad det blir av allt detta får man väl se framöver. Förhoppningsvis bildas lite reda i tankesnåren. Till exempel skulle ju nyexade lärare kunna erbjudas tjänster liknande AT-tjänst, och få sin leg. först när de godkänns. För man undrar ju vad som händer om läraren inte godkänns av sin rektor efter provanställningen. Är utbildningen till ingen nytta då?

Man kan också fråga sig vem som ska bedöma och betygsätta de elever som de provanställda lärarna undervisar. Kanske en legitimerad lärare med ämnesansvar (mentorn?) som ansvarar för insamling av bedömningar av elever som han/hon inte mött, för att sedan stå för betygssättningen? Likt en ansvarig sjuksköterska som delegerar medicinering? För inte är det väl tänkt att bedömningen ska ske summativt av legitimerad, ej undervisande, lärare i slutet av terminen – kanske utifrån nationellt prov och skolfoto…?

Annonser
Comments
5 Responses to “Men varför?”
  1. Bra skrivet! Här kommer alla de tankar jag inte hann tänka i måndags. /Monica

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Christoffer Fagerberg Metabolism – Se upp där nere nu kommer han! Om yrkeslegitimationen. Metabolism – Men varför? Etiketter Människa, Politik, […]

  2. […] Andra om lärarlegitimation och lärarnas arbetstid: K Mannheimer, H von Schantz, Blossing, C Magister, LR12, Metabolism. […]

  3. […] på metabolism: Lina om lärarlegitimation och ”AT-tjänstgöring”, Janis om lärarlegitimation eller […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: