Upphovsrätt, upphovsrätt, överallt upphovsrätt!

situation: lektion

I de flesta kurser jag undervisar i ingår det att lära sig om ”etiska och rättsliga regler av betydelse för området”, och jag tolkar det som att upphovsrätt bör ingå i undervisningen.

Så, till alla som inte har koll på upphovsrätt eller som vill skaffa sig koll på upphovsrätt, här kommer några användbara länkar:

Skolverkets Kolla källan. Bra med elevanpassat material, exempelvis häftet ”Vadå upphovsrätt?”. Där finns även guider för lärare.
Svensk författningssamling, lagen om upphovsrätt.
Från Regeringskansliet, en broschyr om upphovsrätt, en broschyr om kopiering och nedladdning, samt en broschyr om upphovsrätten i informationssamhället.

Creative Commons och deras licenser kan vara lite knepiga att hålla koll på, men hela CC-prylen är så smart att det är värt att ge det lite tid. Creative Commons har webbplatser både på engelska och svenska (den engelska är mer pedagogisk när det gäller att beskriva licenserna).

Skolverket har också en guide till hur Creative Commons fungerar. En illustrerad nybörjarguide och en hel del annan bra CC-information.

Hos Tidningen i skolan finns det också material som rör upphovsrätt (eller ”oppeohovsrätten” som mina elever kallar det) och material om pressetik och yttrandefriheten.

SvD:s Under strecket har en hel del essäer som handlar om upphovsrätt. De kanske inte är så elevvänliga, men de är helt klart läsvärda. Där finns essäer om Google och bokscanning, om hur tanken om den immateriella rätten växt fram, och en mer historisk översikt över upphovsrätten i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: