Kvinnolitteratur

[Bild på bokomslaget]

Del 1, Från forntiden till och med romantiken sträcker sig från världslitteraturens första kända författare – den sumeriska Enheduanna – till de bästsäljande skräckromantikerna.

Del 2, Från realismen till modernismen, handlar om den omtumlande perioden mellan 1840 och 1940, då kvinnan fick rätt till utbildning, arvs- och rösträtt

I del 3, Från mellankrigstid till millennieskifte, består urvalet av kvinnliga framstående författare från olika kulturer och länder.

Jag har länge beklagat att Birgitta Svanberg och Ebba Witt-Brattröms ”Hundra skrivande kvinnor” i tre band inte finns i handeln, inte har funnits på flera år.

(Om du håller med om att de borde ges ut i nytryck kan du klicka första bokens bild (bokrubriken stämmer inte med vilken del som presenteras, men det kanske blir bra ändå) och tredje bokens bild för att uttrycka detta. Kanske gör det någon nytta?)

Tråkigt att så bra böcker är omöjliga att få tag på! Tryck dem igen, Natur & Kultur!

Roligare är då att Nordisk kvinnolitteraturhistoria, som gavs ut 1993-1998, kommer att bli tillgänglig på nätet.

Banden var ”(e)tt resultat av ett omfattande samarbete mellan den första generationens feministiska litteraturvetare och [var] ur internationell synpunkt (u)nikt. Inte i några andra länder lyckades man (s)amla sig till något liknande. (P)rojektets syfte är att sprida och internationalisera verket genom att göra en svensk, dansk och engelsk utgåva allmänt tillgänglig på nätet.

Förutom en ökad tillgänglighet innebär det att olika typer av sökningar efter relevant och supplerande material på internet liksom uppdateringar blir möjliga. I praktiken kommer projektet att skapa en levande litteraturhistorisk portal med Nordisk kvinnolitteraturhistoria som flaggskepp, vilket kommer att få stor betydelse för litteraturvetenskaplig undervisning och forskning i Sverige men också internationellt. I det internationella samfundet finns ett mycket stort intresse för den nordiska välfärdsmodellen och nordiska kvinnors situation.” När detta ska ske står dock inte att läsa. Läs texten i dess helhet här: klickbar länk.

Bild och bildtext från http://www.bok.nu

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: