Värdegrund, klassrumsregler

Tips om hur man kan arbeta med värdegrundsfrågor och ordningsregler efterlyses!

värdegrunden.se finns det lektioner och teman, men man behöver vara medlem för att ta del av det och ens skola måste alltså vara ansluten. Det finns även visst material som är fritt som exempel på vad Värdegrunden har att erbjuda, och själv tänkte jag kanske arbeta med ”frihet i skolan” i en sexa, materialet finns i pdf-format här. Många tips & länkar bjuds man också på.

Jag arbetar med ”klassrumsregler” i en klass för närvarande, och det är fantastiskt hur väl alla elever vet precis vad som gäller för att skapa ett bra arbetsklimat; hur de kan rabbla upp precis alla ingredienser som behövs för att skapa detta – men hur tomma orden ändå är, för annars borde väl arbetsklimatet vara bättre?

Regler som ingen bryr sig om på riktigt är bara tomma, dåliga regler. Det ska erkännas att jag har svårt för det där med regler, men de behövs för en fungerande social interaktion och för kunskapandet i skolan.  Men det är först när man förstår vitsen med reglerna som man kan eller vill följa dem, på riktigt. Regler för reglernas egen skull är ett dumt påhitt.Vad jag måste göra är att bättre kommunicera varför vi har regler, och tillsammans med klassen hitta ett minimum av regler vi har att förhålla oss till. Försöka kommunicera att det är ett slags smörjningsmedel för oss människor så vi kan fungera ihop utan för mycket friktion och för att lärare ska kunna undervisa så att elever lär sig, på riktigt. Att tala regler igen men denna gång med utgångspunkt  ”frihet” är nog inte så dumt.

Det enda som gnager är den där misstanken om att med det rätta lektionsinnehållet så behövs det inga lektioner om ordningsregler …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: