Skriv om och om igen OCH fantasiövningar

Det hade ju varit fint att skriva att boken Skriv om och om igen damp in genom brevlådan. Men det gjorde den inte. Jag höll den i min hand först efter att ha tagit en omväg till ICA:s brev- och paketutlämning, efter att ha fått ett påminnelse-sms. Jaja.

Vilken kul bok att bläddra i! Varje uppslag är formgett på olika sätt och man utnyttjar bilder, färger, former och texter till det yttersta. Sånt är alltid trevligt. Den riktar sig barn och ungdomar upp till 15-årsåldern och vuxna som jobbar med barn och ungdomar upp till 15-årsåldern. Men med lite fantasi ska jag nog kunna modifiera några av övningarna så att de passar både mina elever och mig själv. Favoritövningen är denna:

Skärmdump från skrivomochomigen.com

Det står ”Skriv om skogen”. Lysande. På bokens hemsida finns utdrag ur boken och extramaterial.

Nu har jag och en kollega börjat fila på olika övningar som vi kan inleda lektionerna med. Tanken är att övningarna ska sätta igång fantasin hos eleverna. Övningarna får inte ta mer än 10-15 minuter i anspråk, och sen kan man välja om eleverna ska visa/läsa upp vad de fantiserat kring. ”Skriv om skogen” är en het kandidat.

Andra grejer:
Kom på en tjänst/applikation till mobilen som du skulle ha användning av i skolan. (Än så länge har inte majoriteten av eleverna sektPhone så de är inte så bevandrade i den världen.)
Man visar en bild på en person. Om den personen kan man hitta på allt möjligt. Eftersom jag gillar tidslinjer skulle jag öra en sådan över personens liv.
Ljuga ihop historier.
DN På stan hade förut en teckningstävling där de hade påbörjat en teckning, och sen var det upp till läsarna att skicka in färdiga bilder. Sånt kan man göra.
Stafettskrivning. En börjar och sen fortsätter någon annan.
Stafettritning. En börjar och så fortsätter någon annan.

Någon som har fler idéer? Vi funderar lite på värderingsövningar också, men de behöver förmodligen längre tid än en kvart. Sen kan man ju också diskutera huruvida det är rimligt att beordra fantasi och kreativitet. Men å andra sidan ska ju skolan också träna eleverna i att göra saker på kommando eftersom arbetslivet ofta fungerar så. Sen handlar det ju bara om 10 minuter av en lektion.

Annonser
Comments
2 Responses to “Skriv om och om igen OCH fantasiövningar”
  1. Emma skriver:

    Har stått med boken i handen flera gånger och undrat om den är något för mina elever… Det vore intressant att höra mer sen när ni har testat på några övningar!

  2. metabolism skriver:

    Boken är proppfull av inspiration! Det svåra för mig är att välja VAD – det är inte ett val mellan bara Expressen och Aftonbladet, utan mellan det, och det och det och DET; det ena roligare än det andra. Kanske man ska strunta i det och låta slumpen avgöra; slå upp en sida och bara köra!
    Om man har den och också Wolfs tussilago- och förgätmigej-böcker – då har man stoff nog för ”en livstid”. Det roliga med dessa böcker, förutom alla goda idéer man bjuds på, är att man själv blir inspirerad och alltså föds det ännu fler idéer!

    /Janis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: