Viss tankeverksamhet återstår ändå, tack och lov

Just som jag förtvivlade över vad som återstår av min tankeverksamhet så visade det sig att det ändå finns något som rör sig där bakom pannbenet. Jag insåg att jag faktiskt tänkt till under julhelgen och att det jag tänkt inte var alltför illa. Det verkar som jag kom på något som kan komma till användning. Om vårterminens första vecka kan säga något om hur det ska bli, så känns det lovande.

Det behöver finslipas, förbättras och förändras. Självklart, sådant ingår. Men förvirringen är inte fullt så fatal, det går att skönja en tanke bakom.

Dessutom är jag ganska nöjd med alla allitterationer som bara poppade upp helt av sig själv i mittenstycket. Tre gånger ”f” gånger två, finemang.

Hösterminen var kanske min arla i urtidsperiod, om ni förstår vad jag menar. Om inte så är det nog mer min tankeverksamhet (på område liknelser) än  er som inte fungerar fullt tillfredsställande ännu.

Nu tar jag helgledigt (inkl. några timmars hemarbete, förstås)  i tron på att jag är på väg att hitta fotfästet i läraryrkets gungfly (kan man ens säga så och med vilken preposition? Vet inte, min språkkänsla säger mig bara att det är fel, inte hur det ska vara).  Sen är det upp till bevis nästa vecka igen.

Annonser
Comments
6 Responses to “Viss tankeverksamhet återstår ändå, tack och lov”
 1. Stråhatt skriver:

  Snygga allitterationer, själv åstadkommer jag bara Flina fredag:-)
  Ha det gott

 2. Marie skriver:

  Här finns hopp ser jag, ser fram emot att få reda på hur det hela utvecklar sig!

 3. Tweedelee skriver:

  Jag har börjat knapra rosenrot eftersom hjärnan är seg som melass och jag fortfarande efter två dygn inte kommit på vad en viss skådespelare heter. Jag grunnar på olika diagnoser typ afasi, alzheimer eller något annat intressant, jag hoppas mycket på rosenroten. Varför gör jag det egentligen? Jag har glömt varför.

 4. Janis skriver:

  Stråhatt: Flina fredag är desto mer användbart! 52 ggr/år!

  Tweedelee: Jag har ingen diagnos, men afasi är mitt mellannamn! Rosenrot har jag prövat, men jag kom aldrig ihåg att ta den …
  Nu står mitt hopp till vanliga järntabletter:”Dålig koncentrationsförmåga, minnesförmåga, inlärningsförmåga och låg intellektuell kapacitet är vanligt förekommande vid låga järnvärden och förbättras vid behandling. Detta på grund av att hjärnans celler inte kan arbeta lika effektivt vid järnbrist.”

 5. Tweedelee skriver:

  Aha… järnbrist… blir man yr i huvudet av det?

 6. Janis skriver:

  Hittar inget om yrsel – det är ungefär det enda symptom som man inte har vid järnbrist, om man läser nedanstående från järnkliniken.se:

  Trötthet och kronisk trötthet är det tidigaste symptomet på järnbrist.

  Andfåddhet Man blir lätt andfådd vid brist på järn. Detta eftersom syret som andas in i lungorna inte kan fästa lika väl på blodkropparna. Därför måste man andas mer och oftare för att transportera samma mängd syre.

  Depression är en ofta förbisedd komplikation till järnbrist och järnbristanemi. Det är är något som man inte alltid tänker på som orsak till depression.

  Minskad vitalitet uppkommer ofta hos patienter med järnbrist. Förmodligen som ett resultat av långvarig trötthet och låga energinivåer.

  Minskad fysisk kapacitet och uthållighet. Vid järnbrist påverkas förmågan att transportera syre till musklerna och därefter att binda syret när det väl är där. Vanligtvis binds syre till hemoglobin och myoglobin men vid järnbrist blir syreutbytet svårare.

  Immun- och infektionsförsvaret försämras av järnbrist och anemi. Man får en ökad infektionskänslighet.

  Bristande aptit, låg sexlust och sämre livskvalitet är också vanliga komplikationer vid låga järnvärden.

  Hjärtpåverkan och vänsterkammarhypertrofi är en vanlig komplikation hos dialyspatienter, då kroppen försöker kompensera anemin genom att öka hjärtats minutvolym för att förse vävnaderna med tillräckligt med syre. Detta kan det leda till komplikationer med hjärtat.

  Myrkrypningar eller Restless Legs syndrome. Man har hittat starka kopplingar mellan Myrkrypningar eller Restless Legs syndrome (RLS) och järnbrist. RLS är en krypande, stickande, kliande känsla som uppkommer i benen.Symptomen försvinner när man rör på sig och blir ofta värre på kvällarna. RLS symptomen kan förbättras med behandling med järn.

  Patienter med järnbrist och järnbristanemi får ofta blek hy och bleka slemhinnor. t. ex. i munnen där tungan får en matt och blek färg. Tungan kan även bli utslätad och vanligt är att man få sprickor i mungiporna.

  Håravfall och spröda naglar kan vara ett resultat av otillräckliga järnnivåer. Man ser en ökad grad av håravfall och spröda naglar hos patienter med järnbrist.

  Man får även en försämrad kontroll av kroppstemperatur vid lägre järnvärden.

  Slutligen kan man även få ett ökat upptag av aluminium vid sänkta järnnivåer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: