Gladwell inspirerar

Vad är en recension annat än en spegling? Äh, jag glömde bort att vända på bilden.

Vad är en recension annat än en spegling? Äh, jag glömde bara bort att vända på bilden...

Tänk att vara popsociolog. Det hade varit något. Det innebär att man är sociolog utan att ha studerat till det. Å ena sidan kan man lätt avfärda en popsociologs slutsatser, han/hon har ju ingen utbildning och bör därför inte uttala sig om ämnet. Man skulle ju inte komma på tanken att lyssna på en popläkare, eller hur?
Jo, det skulle man. Hur många gånger frågar man sina popläkarvänner om råd jämfört med utbildade läkare? Precis.

Det är här mitt ”å andra sidan…” kommer in. För även om Malcolm Gladwell bara är popsociolog så gör han det jäkligt bra. Så bra att jag efter läsningen av böckerna Den tändande gnistan och Blink. Den intuitiva intelligensen inte klarar av att läsa det inledande kapitlet till en av (den utbildade) sociologen Zygmunt Baumans böcker.

Den tändande gnistan handlar om de små och till synes obetydliga förändringar som får saker och ting att hända. Om vilka människor som får saker och ting att hända, och hur. Det är fascinerande att läsa om hur brottsligheten i New York sjönk, om varför anti-rök-kampanjer misslyckas (svar: det gäller att få trendsättarna att sluta, då följer resten med) och hur det kommer sig att man inte ska vara fler än 150 personer i en verksamhet som kräver gemensamma mål.

De som följer med under och efter läsningen av Den tändande gnistan är hopp. Det behöver inte krävas stora samhällsreformer för att förbättra vår levnadsstandard, eller skapa möjligheter för människor att utvecklas, det kan räcka med att göra en liten förändring. I de exempel som Gladwell ger visas tydligt att en fjärils vingslag kan få stora saker att hända. Och det är hoppfullt. Men det kommer samtidigt med ett ansvar: Jag kan åstadkomma förändring – så vad kan jag göra?

Blink handlar, precis om titeln säger, om intuitiv intelligens. Vår snabba kognition. Den mer eller mindre omedvetna process där våra första intryck blandas med fördomar, föreställningar, förväntningar och andra tankar som vi förmodligen inte skulle kunna formulera i ord, eftersom den sker på ett ögonblick. Gladwell visar hur vi kan fatta fantastiska och katastrofala beslut utifrån denna process, och hur det som vi kallar tankeläsning kan vara enkelt och svårt på samma gång. Ett exempel ur boken:

Münchens filharmoniska orkester sökte nya medlemmar och arrangerade därför en provspelning. Abbie Conant, som hade spelat trombon för Turins Kungliga opera sökte och fick komma på provspelningen. Hon spelade bakom en skärm, precis som alla andra sökanden, och var efter sitt uppträdande inte helt nöjd med sin insats. Men den musikaliske ledaren för orkestern tyckte annorlunda och gav henne jobbet. Allt var frid och fröjd under den tiden som det tog för ledaren att bestämma sig för Abbie Conant till det att han såg Abbie Conant. Hon var ju, upptäckte han, kvinna. Sådana kunde man inte ha i sina orkestrar (om det inte gällde ett kvinnligt instrument som violin, förstås).

Gladwell visar att en provspelning inte bara handlar om öronen, utan om ögonen. Om det inte vore för skärmen hade Abbie Conant varit underkänd redan när hon klev in på scenen. Den intuitiva intelligensen kan verkligen ställa till det. Är man däremot medveten om sina förutfattade meningar kan man stå emot att agera efter dem. Gladwell besöker en bilhandlare som behandlar alla sina potentiella kunder som kungar. Även tonåringar, för vem vet – de kan komma in med sina föräldrar nästa dag och köpa en bil, förutsatt att han behandlat tonåringarna med respekt vill säga.

Det är lätt att ryckas med i Gladwells resonemang och häpna av de experiment och studier som han redogör för. Efter läsningen av de båda böckerna börjar jag genast fundera över vad som kan ändras, både hemma och på jobbet. Det kanske inte behövs en totalrenovering, jag kan ju bara flytta soffan, liksom.

Annonser
Comments
One Response to “Gladwell inspirerar”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Gladwell inspirerar […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: