Apropå det där med förändring

För några år sedan gjorde forskare ett intressant experiment:

I en bur finns fem apor. Inne i buren hänger en banan i ett snöre och under står en stege. Ganska snart går en apa fram till stegen och började klättra upp till bananen. Så fort han rör vid stegpinnarna sprutar forskarna kallt vatten på de övriga fyra aporna.

Efter ett tag gör en annan apa samma försök med samma resultat – de övriga aporna besprutas med kallt vatten. Snart har de lärt sig vad som händer så när en apa försöker klättra upp för stegen försöker de andra aporna förhindra det.

Nu kan man ta bort kallvattnet. Ta bort en apa från buren och ersätt den med en ny. Den nya apan ser bananen och vill klättra upp för stegen. Till hans förvåning och förskräckelse attackerar alla de andra aporna honom. Efter ytterligare ett försök som resulterar i en attack vet han att om han försöker klättra upp för stegen så blir han påhoppad.

Nästa moment är att ta bort en av de ursprungliga fem aporna och ersätta den med en ny. Nykomlingen går fram till stegen och blir attackerad. Den förre nykomlingen deltar i bestraffningen med liv och lust! På samma sätt ersätter man den tredje ursprungliga apan med en ny, sedan den fjärde och till sist den femte. Varje ny apa som närmar sig stegen blir attackerad.

De flesta apor som slår honom har ingen aning om varför man inte får klättra upp för stegen eller varför de deltar i att slå den senaste apan.

När alla ursprungliga apor ersatts har ingen av de fem i buren någonsin blivit besprutad med kallt vatten. Ändå närmar sig ingen apa stegen för att försöka nå bananen.

Varför det?

Jo, de har fått lära sig att ”så här har vi alltid gjort”.

Hittat på och hämtat ifrån Bengts Bokstaveri & Blogg ( det ovan citerade kom härifrån). En blogg som förefaller handla om organisationskulturer, ledarskap och jantelag. Ska läsa mer en annan dag, den verkar intressant! Kolla själva!
Comments
4 Responses to “Apropå det där med förändring”
 1. christermagister skriver:

  Wow! Verkligen spännande och tankvärt!

 2. Tweedelee skriver:

  Den där ska nog upp på någon anslagstavla nära mig!

 3. bengan skriver:

  Den här inledningen verkar bli mer och mer vanlig för historier som man inte har den blekaste aning var de kommer ifrån. ”För några år sedan gjorde forskare ett intressant experiment”. Förmodligen är den bara till för legitimera historien som sådan så att folk skall tro lika mycket som vederbörande själv vill tro.

  Det är en kul historia. Frågan är om den är tankvärd. Jag kan inte hitta ett enda belägg för att den skulle vara sann. Så för mig är det en vandringssägen.

 4. Janis skriver:

  Jag tycker inte poängen är om historien är sann, eller inte. Utan vad den säger. En vandringssägen eller inte, det bryr jag mig inte om – är den inte sann så är den mer som en saga: ”Det var en gång” – med en sensmoral …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: