Vägen till kompletterande utbildning – i bedömning och betygsättning

Körling Vägen tiill skriftliga omdömenJag har, med stort nöje,  läst Anne-Marie Körlings bok Vägen till skriftliga omdömen. En guide till hur att tänka kring och hur att utföra det här med att bedöma;  ganska liten i det behändiga formatet, men stor i tanken.  Och egentligen inte bara en väg till hur att skriftligt bedöma utan i förlängningen också hur att tänka runt det som ska betygsättas. Den handlar i korthet om att skilja mellan den formativa  och den summativa bedömningen. Det handlar om att inte stirra sig blind på  ”slutprodukten”-  på det som summativt ska bedömas – utan att hela tiden ha lärandeprocessen i fokus och genom en formativa bedömning synliggöra, stötta och utveckla denna process, dagligdags.

Anne-Marie Körling utgår ifrån att modella (se mer om lärarens modellande i hennes tidigare bok Kiwimetoden), att visa hur eleven kan gå tillväga för att nå metakognitionen runt sitt eget lärande. Läraren modellar genom att gå i dialog med eleven, genom att ställa de öppna frågorna, de som A-M Körling kallar de formativa frågorna. Och genom att återkoppla, gensvara och ge utmaningar. Hon talar från egen erfarenhet när hon berättar att dessa medvetandegjorda reflektioner kring hur att lära utvecklar intresset för skolarbetet, och att det bidragit till att skolarbetet känns meningsfullt för eleverna. Och som en naturlig följd på engagemang och ömsesidig respekt följer ordning i klassrummet (s. 93). 

Jag tycker mycket om boken. Dels för att den är ett viktigt komplement till studierna som inte lärt ut tillräckligt om betyg och bedömning, dels för bokens fokus på lärandet ur elevens perspektiv. Den ställer i grunden viktiga frågor om vem bedömningarna ska vara till för  – skolan eller eleven. Och självklart blir svaret: för eleven. För elevens kunskapande, i sann Vygotskijanda. Jag hoppas den blir obligatorisk kurslitteratur redan i höst på lärarutbildningarna!

Klicka på boken för att komma till Anne-Marie Körlings blogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: