SkolKRIS på RIKTIGT V

Ur LR:s rapport ”Nedskärningar i skolan” 

”2010 och 2011 har regeringen aviserat att det kommer finnas nya kursplaner och läroplaner i grundskolan och gymnasieskolan, en ny gymnasieskola, en ny lärarutbildning, en ny skollag och ett nytt betygssystem.

– Det är djupt problematiskt att den nödvändiga uppryckningen av skolan kommer att genomföras samtidigt som kommunerna genomför stora besparingar, säger Metta Fjelkner.”

Djupt problematiskt, ja, dels med tanke på hur svårt det varit att implementera Lpo 94 (är den ens det,till fullo, nu 15 år senare?). Lpo94 har kritiserats, men många menar att problemet med den var att lärarna inte gavs tid eller möjlighet att tolka den. Kanske delvis för att den kom under den förra finanskrisen? Var finns (eller fanns) tiden och möjligheten till pedagogiska samtal  runt nya styrdokumet? Ska den ske på språng i korridorerna mellan lektioner och skrivbordet med den ökade administrationen då färre lärare undervisar fler elever? Djupt problematiskt med att neddragningar sker samtidigt med nya styrdokument är också  att kommunerna enligt uppgift både fördelar resurser och sparar in på resurser sisådär på en höft: 

”En ny rapport (…)  visar också att kommunerna inte har ett genomtänkt resursfördelningssystem och att de i många fall inte vet vilka effekter det egna resursfördelningssystemet har. Följaktligen skär nu kommunerna ner i blindo.

– Det finns flera skäl att ifrågasätta kommunernas generella förutsättningar att klara av att garantera kvaliteten i undervisningen.”  – Det är uppenbart att kommunerna inte klarar av att upprätthålla kvaliteten inom skolan. Staten måste garantera eleverna en kvalitativ och likvärdig utbildning via specialdestinerade resurser till skolan. På sikt bör därför skolan finansieras av staten. Regeringen bör skyndsamt utreda konsekvenserna av kommunaliseringen och den efterföljande friskolereformen, säger Metta Fjelkner.

Jag vet inte om nya styrdokument är det samma som en ”nödvändig uppryckning”. Jag vet inte huruvida det är bäst att ansvaret för skolan återgår till staten. Nej, jag vet varken om skolans fungerar bäst som statlig eller kommunal, eller om nya läroplaner överhuvudtaget är nödvändiga  –  men jag vet att de som är satta att arbeta efter nya läroplaner måste ges gott om tid att läsa, tolka och förstå dem, och att någon måste ta ekonomiskt ansvar för skolan utan att skylla ifrån sig. Det får inte vara som när två frånskilda föräldrar med delad vårdnad bråkar om vem som ska betala barnets nya skor. 

Annonser
Comments
One Response to “SkolKRIS på RIKTIGT V”
  1. tråkmagistern skriver:

    Kan inte lärarna läsa styrdokumenten hemma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: