Skriva på RIKTIGT!

Det är dags att vässa pennorna! Skapa skrivande som är anpassat för vår tid. Skrivundervisningen och elevernas skrivande ska synas, utvecklas och åskådliggöras. Det är inget fel att skriva om sommarlov, påsklov, julaftnar eller en dag man minns i skolan. Det är inte heller fel att skriva korta svar i frågehäften, eller öva sig i skrivformer där skrivstil och fina bokstäver görs läsliga.

Men var hittar vi det nya på skolskrivarfronten?

[S]krivandet är kommunikativt. Att skriva gör man för att man behöver, vill, kan, har något att säga, vill säga, vill uttrycka eller för att ge sig själv mening och innehåll. Skolan borde damma av skrivundervisningen, skapa undervisning, delta i samma språkliga arenor som framtidsskrivarna – våra elever.

Orden är Anne-Marie Körlings, och jag blir alldeles glad och upprymd när jag  läser dem! Det handlar om att göra skrivundervisningen meningsfull och hur man når elevernas motivation. Det handlar om att vi genom att skriva kommunicerar med andra! Läs hela inlägget på UR:s ”Skrivbloggen”

När jag läser Anne-Marie Körlings engagerade debattinlägg tänker jag bland annat till ”författarporträtten” jag tycker så illa om, och som jag sett elever klippa ihop från internetkällor. Vem kommunicerar med vem här? Wikipedia med lärarens rödpenna? Var texten givande att skriva, läser någon den med genuint intresse? Jag tänker också på 5:e-klassaren som var så besviken över att behöva skriva om en utflykt, när han hellre ville skriva en berättelse där hans egen fantasi som tryckte på skulle få flöda fritt. Jag minns rädslan jag kände för risken att han kommer att tappa skrivlusten, för att han tidigt måste hållas i för strama tyglar, bara för att … ja, varför?

Comments
One Response to “Skriva på RIKTIGT!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: