Elian och vikarien

En elev var väldigt jobbig. Väldigt jobbig. När han hade tröttnat på att vara jobbig med sina klasskamrater öppnade han klassrumsdörren och ropade: Elian! Kan inte du komma in hit och förstöra lektionen?

Till saken hör att lektionen redan var förstörd. Jag gick runt och försökte motivera klassen att arbeta medan jag höll i min egen penna, två pennaskar, pekpinnen och lektionsplanen eftersom några av eleverna visade kleptomanitendenser. Ingen jobbade, alla pratade, ingen lyssnade.

Så efter ett tag kom Elian in i klassrummet. Jag kände igen honom, för jag har vickat i hans klass tidigare. Han påstår alltid att han inte är han. Nej, i själva verket är Elian sin bror Mohammed. Jag spelar med, väl medveten om att det också kan leda till kaos, men det tar längre tid innan det kaoset bryter ut och då är lektionen förhoppningsvis slut. Han pratade med mig eftersom det gav klassen utrymme att göra vad de ville.
– Hur länge har du jobbat här?
– Ett år.
– Ett år!? Ojojoj… Ett år… Är det bra?
– Det är helt okej…
– Så du är lärare?
– Nej, jag är vikarie. Men jag har vickat här i ett år. Jag pluggar till lärare, så jag är inte lärare än.
– Du har jobbat som vikarie i ett år. Shit, det är tufft. Det är respekt. Hade du bara jobbat som lärare i ett år så hade du varit dålig, men att jobba som vikarie i ett år – det är bra.

Que? Men det finns någon luddig logik i det där.

Comments
3 Responses to “Elian och vikarien”
 1. annapanna51 skriver:

  Tja, en vikarie kan ju alltid låta bli att komma tillbaka… Det är respekt att du valt att göra det, trots allt… På något mystiskt sätt gillar jag sådana där killar, man kan inte låtsas något inför dem.

 2. Morrica skriver:

  Bravo, Elian är en klok kille som ser skillnad på folk och folk! En ljuspunkt i en lektion man kanske inte ser tillbaka på med odelad glädje.

 3. asapasa skriver:

  Jag tror att Elians logik stämmer bra. Du kommer dit fast du inte behöver det. Du pratar med Elian och han ger dig en present, hans respekt.

  Ditt möte med Elian kommer att bestå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: